AMSTERDAM – In de serie ‘Het verhaal van’ vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Make It Stop (September’s Children) van Rise Against.

De Amerikaanse punkrockband Rise Against, opgericht in 1999, is met zijn nummer Make It Stop (September’s Children) genomineerd voor een MTV Video Music Award in de categorie ‘Best Video with a Message’. De awardceremonie vindt aanstaande zondag plaats in het Nokia Theatre in Los Angeles.

De andere vijf genomineerden zijn Lady Gaga, Eminem met Rihanna, P!nk, Katy Perry en Taylor Swift. De titel Make It Stop (September’s Children) verwijst naar de zelfmoordgolf onder homoseksuele tieners in september 2010 en is een steunbetuiging aan jongeren die ten onder dreigen te gaan aan constante pesterijen.

“We zijn succesvol met Rise Against, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken”, vraagt bassist Joe Principe zich af. Het nummer luistert als een strijdlied. Zo is het volgens Principe ook bedoeld. “We willen een betere wereld maken voor onze kinderen.”

“Rise Against levert daar zijn bijdrage aan”, vervolgt hij. “Daar ben ik heel trots op en dat wil ik ook blijven doen, vooral voor mijn zoon en dochter.”