AMSTERDAM – Met het zojuist uitgebrachte album Dance Into The Dark onder de arm, oogst de Utrechtse band The Medics positieve kritieken. Het duwtje in de rug dat de band nodig had. “Het was echt even knokken voor de doorbraak”, aldus zanger Daniël Langeveld.

The Medics gaat inmiddels als een speer: singles die werden opgepakt door onder meer 3FM, een nieuwe plaat, een clubtour in september en pas nog een show met The Kooks in een uitverkocht Paradiso. Daar is hard voor gewerkt.

Maar de juiste contacten bracht The Medics een heel eind op weg. Op het podium met de bevriende band Silence Is Sexy mocht de band debuteren in Tivoli. En na een show op Noorderslag kon The Medics rekenen op enorm veel aanbiedingen uit de muziekindustrie.

Bassist Johan van de Werken vindt dat The Medics in korte tijd al sterke groei heeft doorgemaakt. “Laatst luisterde ik onze EP en toen besefte ik pas hoe ver vooruit we zijn gegaan op alle vlakken. Als individuele muzikanten, als band en als songwriters. Plus het album is beter geproduceerd, en klinkt professioneler.”

Experimenteren

Wat het meeste opvalt is de brede stijl die The Medics laat horen. “De singles Explode en City zijn eigenlijk oude nummers. Op de rest van het album is te horen dat we ook verder kijken en hier en daar experimenteren met ons geluid.”

In het huidige muzieklandschap is het soms lastig voor bands om zich te onderscheiden, vinden de heren. “Klopt”, zegt Langeveld, “daarom hebben wij er vanaf het begin al voor gekozen niet vernieuwend te zijn. We zijn liever erg goed in wat we doen, welk genre dat ook is.”

Editors

Van de Werken: “We wilden vooral de sound van nu pakken, en dat is goed gelukt. Bands die we nu luisteren zijn van grote invloed geweest. Groepen als Editors en The Strokes klinken goed door in onze muziek, omdat we er zelf naar luisteren.”

Maar hoe groter het succes van The Medics wordt, hoe meer keuzes de band moet gaan maken. Langeveld: “Muziek maken gaat steeds meer tijd kosten. Dat is niet erg, want het is leuk. Maar we kunnen er nog niet mee rond komen.”

Ziek

Van de Werken vult aan: “Het kost tijd, geld, energie, het is soms lichamelijk zwaar. Daniël werd ziek tijdens albumopnamen. Dat is natuurlijk overmacht, maar dan moet je door. We zitten nu op een punt dat we andere zaken opzij schuiven voor muziek.”

In september start de clubtour, waarbij de band wederom in Paradiso zal spelen. Langeveld: “Een uitverkochte grote zaal met The Kooks is leuk, maar een kleine zaal met mensen die voor ons komen is geweldig. Daar kan niets tegenop.”