AMSTERDAM – Michael Jacksons voormalige manager Frank DiLeo is woensdag op 63-jarige leeftijd overleden na complicaties tijdens een hartoperatie. DiLeo was in de jaren tachtig mede verantwoordelijk voor het immense succes van het popicoon.

Dat meldt het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Frank DiLeo begon zijn carrière in de muziekwereld in 1968, als promotor bij CBS Records. In 1979 startte hij als hoofdpromotor bij Epic Records, die in datzelfde jaar Jacksons Off The Wall uitbracht. In deze functie was DiLeo betrokken bij de promotie van Thriller, het best verkochte muziekalbum ooit.

Na het verkoopresultaat van Thriller werd DiLeo manager van Michael Jackson. In deze periode werd Jackson een superster, met talloze hits en spraakmakende videoclips. Na het album Bad stopte de samenwerking tussen Jackson en DiLeo plotseling.

Betrokkenheid

Naast Michael Jackson was DiLeo ook deels verantwoordelijk voor de successen van Culture Club en Ozzy Osbourne in de VS. Amerikaanse artiesten wiens carrière baat hadden bij de betrokkenheid van DiLeo waren onder meer Gloria Estefan, REO Speedwagon, Cyndi Lauper en Luther Vandross.

Begin jaren negentig was DiLeo als manager verantwoordelijk voor de carrières van zangeres Taylor Dayne en Laura Branigan, maar met bescheiden succes. DiLeo slaagde er wel in de R&B-act Jodeci groot te maken in eigen land. In 1990 speelde hij de rol van Tuddy Cicero in de Martin Scorsese-film Goodfellas.