AMSTERDAM - Chinese muziekwebsites moeten bepaalde nummers van Lady Gaga, Katy Perry en de Backstreet Boys verwijderen.

De Chinese overheid heeft een zwarte lijst samengesteld met honderd liedjes die niet zijn 'goedgekeurd', schrijft de Britse krant The Guardian.

De nummers moeten voor 15 september zijn verwijderd, tenzij ze alsnog worden goedgekeurd. Probleem daarbij is dat alleen de 'eigenaar' van een nummer zo'n verzoek kan indienen. Als de liedjes niet verdwijnen kunnen de sites worden aangeklaagd.

Illegale muzieksites

Volgens de Chinese overheid verstoren de ongeautoriseerde nummers en illegale muzieksites de online markt voor muziek. Ook zouden ze de 'nationale culturele veiligheid' in gevaar brengen.

Hoe de lijst tot stand is gekomen, is onduidelijk. Sommige nummers kwamen onlangs uit, zoals Last Friday Night van Katy Perry, waarin ze zingt over streaken in een park. I Want it That Way van de Backstreet Boys, dat ook op de lijst staat, dateert echter uit 1999.

Rolling Stones

Lady Gaga staat met zes liedjes in de lijst, waaronder The Edge of Glory, Judas en Bloody Mary. De te verwijderen nummers zouden een 'vulgaire inhoud' hebben. De meeste nummers die in de ban worden gedaan komen uit Taiwan en Hongkong.

China houdt ook streng toezicht op concerten van artiesten uit het Westen. Zo moesten de Rolling Stones in 2006 enkele 'riskante' nummers achterwege laten bij een show en werd een optreden van Jay-Z in hetzelfde jaar geannuleerd wegens vulgaire taalgebruik.