AMSTERDAM – De Amerikaanse rockster Lenny Kravitz heeft een hoop te vertellen over zijn nieuwe album Black And White America. Vooral omdat er niks zou kloppen van de informatievoorziening rondom die plaat. “Iedereen kopieert maar van elkaar.”

Veel nieuwssites kondigden Kravitzs nieuwe album aan als een funkalbum dat al langere tijd in de maak was. Het zou zelfs al in productie zijn voor het verschijnen van zijn album Baptism uit 2004. Onzin, aldus de rockster. “Alles wat op internet staat is fout”, beweert hij. “Ik ben er pas twee jaar geleden mee begonnen. Het is volledig vers.”

Kravitz baalt van het feit dat er allerlei onjuiste informatie de wereld in wordt geholpen, onder andere via Wikipedia. Zo klopt de Wikipedia-pagina van het album Black And White America volgens de zanger voor geen meter. “Wat er staat over Negrophilia en zo; er klopt niks van.”

Ook bestrijdt Kravitz de beweringen dat hij als doel had een funkalbum te maken. “Het gaat gewoon over mijn leven. Ik probeerde niet om liedjes te maken die klonken als muziek uit de jaren zestig en zeventig. Die hoesfoto is inderdaad uit de jaren zeventig en ik ben simpelweg opgegroeid met die muziek. Het was geen bewuste keuze. Het is wat het is.”

Runaways

Toch staan er wel degelijk nummers op Black And White America die duidelijk geënt zijn op soul en funk, maar ook typische Kravitz-rocknummers. Rock Star City Life bijvoorbeeld. “Het liedje is geïnspireerd door Cherie Currie van The Runaways. Ik zag de film over The Runaways en toen heb ik diezelfde avond nog dat nummer geschreven.”

Hoewel Kravitz duidelijk de zangeres van deze beroemde meidenband uit de jaren zeventig voor ogen had bij het schrijven van Rock Star City Life, had ook zijn eigen leven model kunnen staan voor die song. “Ik denk dat ik alles wel gedaan heb wat de levensstijl van rocksterren met zich meebrengt. Nu leid ik een erg teruggetrokken leven.”

Incidenteel

Behalve rock en funk, verwerkt Lenny Kravitz ook meer exotische muziekstijlen op zijn nieuwe plaat. Zo is het nummer Sunflower met rapper Drake een latinachtig popnummer. “Dat nummer is geschreven tijdens een incidentele ontmoeting met Swizz Beatz”, vertelt hij over de producer die samenwerkte met onder meer Mary J. Blige, Chris Brown en Kanye West.

“We praatten wat en speelden wat muziek samen en toen kregen we inspiratie voor dit nummer. Het was geen vooropgezet plan; we waren er niet om te werken. Ik ben goed bevriend met zijn vrouw Alicia Keys; zo hebben we elkaar ontmoet.”

Volslank

Ook het nummer Boongie Drop met Jay-Z is ontypisch voor Kravitz. “Op een nacht was ik in een bar op de Bahamas, in een klein dorpje. Ik vond de muziek daar geweldig en de vrouwen die erop dansten waren van die volslanke eilandvrouwen. De attitude van die vrouwen vond ik prachtig.”

“Ze zijn geen slachtoffer van de media, die bepalen wat schoonheid is. Ze zijn trots op zichzelf. Nadat ik uit de bar wegging, om twee uur ’s nachts, ging ik de studio in om er een liedje over te schrijven.” Kravitz zegt dat hij met het woord boongie verwijst naar de achterwerken van deze vrouwen.


Lenny Kravitz staat 17 oktober in Ahoy, Rotterdam.