BIDDINGHUIZEN - De tweede dag van popfestival Lowlands verloopt verspoedig. Muzikaal piekt de middag met het optreden van rockband Mona, tussen Handsome Poets en Flogging Molly in.

De Goudse band Handsome Poets heeft een prima jaartje achter de rug. De aanstekelijke hit Dance (The War Is Over) was niet te ontwijken en ook op de Nederlandse poppodia was deze band veelvuldig te zien. Die podiumervaring is terug te zien op Lowlands.

De basis van de liedjes van Handsome Poets ligt in zoemende synthesizers en infectieuze drum- en gitaarpartijen. Ondanks dat de uitvoering goed is, kent dit optreden weinig hoogtepunten.

De nummers, vooral diegenen met een lager tempo, blijven niet hangen en zijn wat voorspelbaar. Het lichtpuntje van de set is de inbreng van Chef'Special, die een zwoele hiphopvibe aan de pop/rock van Handsome Poets meegeeft. (LdJ)

Mona

Het kleine Charlie-podium op Lowlands heeft ieder jaar een aantal muzikale verrassingen in petto, maar soms ook acts waarvan je van tevoren al weet dat ze goed gaan zijn. Mona is zo'n band. Het prikkelende debuut leverde hele leuke liedjes op, die live zelfs nog beter uit de verf komen.

Ontdaan van alle studio-effecten blijft enkel de band in zijn meest pure vorm over. En in het geval van Mona is het juist die rauwheid waaraan deze Amerikanen hun platencontract te danken hebben. Waarom het geluid op het album begraven is onder de opzichtige opschmuck is een raadsel.

Zanger Nick Brown is de frontman zoals je 'm als band zijnde graag ziet. Gedreven, enigmatisch, gracieus en vocaal bijzonder sterk. Het publiek eet uit zijn hand. Mona zet alles op alles, getuige de energieke show. Wellicht over een jaar of wat op een groter podium. Want daar hoort Mona thuis. (PO)

Flogging Molly

Flogging Molly, de pioneers van de folkpunk, staat voor een ramvolle Alpha-tent. De grote bezetting van de band vult bijna het gehele podium, maar frontman Dave King steelt vooral de show. Het is echter niet alleen plezier, lol, dansen en drinken bij dit optreden van Flogging Molly.

Er passeren namelijk ook meer serieuze nummers, afkomstig van het nieuwe album Speed Of Darkness. Het album is geschreven door bezorgde bandleden over de economische crisis van Amerika. Naast die langgerekte, ingetogen nummers is er uiteraard ruimte genoeg om wild te dansen met je partner en daarna te proosten met een groot glas bier.

Maar Flogging Molly kiest er ook heel gedurfd voor een ander gezicht te laten zien en dat siert ze. Het festivalpubliek neemt in ieder geval alles van deze feestband aan en drinken er nog een pint op. (LdJ)

Bekijk de lezersfoto's van Lowlands op de special van NUfoto