BIDDINGHUIZEN - Festivalgangers ontwaken in een warm bad van zonnestralen, zweet en alcohol op de camping van Lowlands. Na een frisse douche kan de tweede dag van start, met Agnes Obel, Eefje de Visser en The Deaf.

Het Lowlands-publiek is al vroeg uit de veren voor de Deense zangeres Agnes Obel. Op Eurosonic, in januari van dit jaar, was Obel al een sensatie, maar moest toen helaas concerten afzeggen. In februari stond ze met veel succes in Paradiso en dat succes continueert zich hier.

Agnes Obel is ingetogen, intiem en intrigerend. Haar stem verstilt de bezoekers, die imassaal een plekje proberen te bemachtigen in de veel te kleine India-tent. Maar ook in het gras in de warme ochtendzon zijn de nummers van Philharmonics prachtig. (PO)

Eefje de Visser

Begin dit jaar verscheen De Koek, het uitmuntende debuutalbum van zangeres Eefje de Visser. Al tijdens haar clubtour liet De Visser zien dat ze ook live zeker de moeite waard is. Haar livereputatie is zorgvuldig opgebouwd en beleeft tijdens Lowlands en nieuw hoogtepunt.

Het publiek lijkt nauwelijks verrast door de goede show, de slim in elkaar gestoken setlist en De Vissers talent. Er zijn zelfs mensen in het publiek die de danspasjes uit haar videoclip Afdwaalt kennen. De zangeres zelf is zichtbaar onder de indruk van dit alles. Een triomfantelijk optreden. (PO)

The Deaf

Een flinke mensenmassa is uitgerukt om The Deaf te bekijken in de Charlie. De Haagse beatgroep, met onder meer Spike van Zoest (Di-rect) en Miss Fuzz (Splendid) in de bezetting, laat vol trots het nieuwe album Toot! Whistle! Plunk! Boom! horen. De muziek laat zich omschrijven als stevige sixtiesrock, aangekleed met surfpop en rockabilly.

Spike bewijst een prima frontman te zijn. Vol energie zweept hij het publiek op na ieder nummer en haalt grapjes met hen uit. Alles wordt uit de kast getrokken om dit Lowlands-debuut onvergetelijk te maken. Dat lukt prima, door de inzet van de band en bovendien het strakke spel van deze vier topmuzikanten. (LdJ)

Bekijk alle lezersfoto's van Lowlands op de special van NUfoto