BIDDINGHUIZEN - Veel artiesten die optraden - of op zouden treden - op Pukkelpop zijn ook te zien op Lowlands, waaronder Miles Kane en Smith Westerns. Die laatste herdacht de slachtoffers op Pukkelpop.

Bekijk lezersfoto's op NUfoto

Het donkere, zware geluid van The Horrors is wel even wennen als je van de zonovergoten festivalweide komt struinen. Al vanaf het eerste nummer wordt de bezoeker meegesleurd in het overweldigende geluid van deze band.

Zowel new wave- als postpunkinvloeden vliegen ons om de oren. The Horrors brengt een welkome mix van nieuw en oud materiaal, met als een van de hoogtepunten het voortslepende nummer Three Decades.

Het sterkst is de band als het vanaf lang uitgesponnen intro's opbouwt naar hoge geluidsmuren. Overweldigend, bijna hypnotiserend soms. Daarbij zorgt een simpele, maar doeltreffende lichtshow voor de kers op de taart. Een goede vervanger voor The Vaccines. (LdJ)

Smith Westerns

Donderdag raakte een groot deel van de apparatuur van Smith Westerns beschadigd tijdens het noodweer op Pukkelpop. Het optreden van Smith Westerns leek te worden geannuleerd, maar de band kwam toch opdagen. Zichtbaar aangedaan houdt de band een minuut stilte om de slachtoffers te herdenken.

Aanvankelijk verloopt het optreden stroef, omdat de band op geleend materiaal speelt. Later lijkt het echter alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het is een stel tijdloze indiekids, die dito muziek maakt. Live interessanter dan op plaat, dat wel. Zelfs met geleend instrumentarium. (PO)

Miles Kane

Miles Kane moest gisteren nog zijn optreden op Pukkelpop afzeggen, dat hij met eigen ogen de ravage van het noodweer had waargenomen. Op Lowlands lijkt de jonge Brit echter ongehinderd om desondanks een sterke show neer te zetten.

Kane is in Biddinghuizen al even vlammend en overtuigend als eerder dit jaar als opener voor Beady Eye in Paradiso. Geholpen met prima songmateriaal van zijn solodebuut Colour Of The Trap blijkt Kane een van de meest interessante Britse artiesten van zijn generatie. (PO)

Rise Against

Na ruim tien jaar ploeteren is het Rise Against gelukt om het gezicht van de hardcorepunk te worden. Op deze mooie Lowlandsdag zijn ze niet alleen de hardste band van de Alpha, ook een van de sterkste tot nu toe. Wetende dat hun stijl misschien niet bij iedere bezoeker in de smaak valt, passen ze zich verbazingwekkend goed aan qua setlist.

Rise Against bewijst ook zonder radiohit op zak een volle Alpha te kunnen vermaken. Strak spel, energie en passie spelen hierin de grootste rol. Dit is de punk van de toekomst: snel, hard, maar ook zeker doordacht en gecontroleerd. (LdJ)