AMSTERDAM – Muzikant Cor Bakker en zangeres Edsilia Rombley geven op 20 augustus een gezamenlijk concert in het Concertgebouw in Amsterdam, dat in het teken staat van liedjes van Motown. "Er is zoveel repertoire," aldus Cor Bakker, "maar ook zoveel goed repertoire. Het is heel fijn om te spelen."

Michael Jackson, Diana Ross, Marvin Gaye, Stevie Wonder. Allen artiesten die hun carrière begonnen in de befaamde Motown-platenstudio van oprichter Berry Gordy. De studio werd bekend als Hitsville U.S.A. Het maakte zijn naam ruimschoots waar, met name in jaren zestig en zeventig. De invloed van Motown valt niet te ontkennen.

Voor Cor Bakker reden genoeg om de muziek van de meest beroemde platenmaatschappij aller tijden onder de loep te nemen. Edsilia Rombley vertolkt de Motown-liedjes. "Er is maar één zangeres in Nederland die dat heel goed kan", vindt Bakker. "Er zijn er genoeg, maar die kent Cor niet", lacht zijn muzikale partner.

Het idee is niet geheel nieuw, bekent Bakker – die we vooral kennen van zijn werk met Paul de Leeuw. Eerder speelde hij al Motown-hits met Oleta Adams. "Dat hebben we een paar avonden gedaan", vertelt hij. "Met een praatje over Motown tussen de liedjes door, wat wetenswaardigheden en leuke dingetjes."

Vakantie

Later dit jaar zien Bakker en Rombley elkaar voor nog een aantal gelegenheden, zo blijkt als de twee de agenda’s naast elkaar leggen. Druk is het sowieso wel. "Er is zoveel gebeurd afgelopen jaar”, verzucht Rombley. “Ik ben moeder geworden, na mijn vakantie begint mijn theatertour en in september-oktober heb ik hopelijk mijn album af."

"Dat schiet ook maar niet op", vervolgt ze. "Op de achtergrond doen we tegelijkertijd een Engelstalig project. Ik heb Leo Blokhuis benaderd om me te helpen repertoire te zoeken. Vooral hele ouwe soul uit de jaren zeventig. Hij geeft mij veel stof om in te zwemmen. Dat vind ik te gek. We hebben samen veel muziek beluisterd."

Ambitie

Rombley vindt platenverkoop ondergeschikt aan datgene wat ze nu doet. "Ik maak geen plaat om succes te hebben. Voor mijn gevoel ben ik al heel succesvol, omdat ik doe wat ik leuk vind. Een succesvolle plaat is een toevoeging. Het verrijkt me als het zou lukken, maar dat is niet mijn ambitie."

Cor Bakker is eveneens bezig aan een album met eigen materiaal, met zijn jazztrio. Behalve grote projecten is de pianist ook in de weer met diverse kleinschalige muziekavonden, die vooral als persoonlijke liefhebberij in het leven geroepen zijn. "Hartstikke leuk, maar meestal moet er geld bij", lacht Bakker.

Garanties

Dat brengt de muzikant op het thema van de cultuurbezuinigingen. Hij stelt dat hij er wel degelijk mee te maken heeft. Ook Rombley hekelt de btw-verhoging. "Garanties worden minder, omdat theaters het niet meer kunnen betalen", stelt ze. Idem voor de bezoekers. "Een avond uit met vier man kost zo'n honderd euro. Dat is niet te doen."

Een optie die volgens Cor Bakker uitkomst zou bieden voor het probleem, is wanneer culturele evenementen een grote sponsor achter zich hebben, zoals bij de Robeco Zomerconcerten. Bakker en Rombley beloven in elk geval een gezellige avond. "Het is niet enkel voor de Motown-purist", zegt de pianist.


Edsilia Rombley en Cor Bakker zijn te zien op 20 augustus in Concertgebouw, Amsterdam.