AMSTERDAM – De band stond al op de Mainstage van Rock Werchter, opende voor Kings Of Leon in Hyde Park en werd Justin Biebers opvolger als MTV’s Brand New Act van 2011. Mona is hot, zoveel is duidelijk. NU.nl sprak zanger Nick Brown in aanloop naar het optreden op Lowlands.

Brown zit er zelfverzekerd bij. Alsof hij alle aandacht van de media van te voren zag aankomen. Stiekem is dat ook wel zo. “Voor veel mensen lijkt het alsof we uit het niets gekomen zijn als band, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo”, vertelt hij.

“We zijn heel lang bezig geweest om van alles en nog wat te perfectioneren. De plaat is al een hele tijd af, maar we wachten op het juiste moment om onze slag te slaan. Ik weet dat we groot gaan worden.”

“Alle lijstjes waar we aan het begin van het jaar in voorkwamen, zeiden ons niet zo veel. Bovendien waren we toen al een tijd bezig, dus het is niet dat die hoge verwachtingen een invloed hebben gehad op ons opnameproces, of zo.”

Arrogant

Als je de uitspraken bij elkaar optelt, komt Brown over als een muzikant met een te groot ego, dat zeker. Maar achter de grote verhalen gaat een jongeman schuil die alles op alles heeft gezet om zijn droom waar te maken en daar keihard voor gewerkt heeft.

Het begint voor Mona allemaal in Ohio, waar Brown geboren is. Hij zingt dan al veel in de kerk, waar nagenoeg zijn hele familie werkzaam is. De uiteindelijke bandnaam zal er zelfs vandaan komen: Mona is de naam van zijn grootmoeder.

Stoppen

Het is overigens niet zo dat Brown in de kerk onthaald werd als de nieuwe Elvis Presley. “Ze haatten mijn zang daar, haha! Volgens mij heeft iedere bezoeker wel eens aan mijn ouders gevraagd of ik niet beter kon stoppen. Maar dat deed ik niet, ik oefende net zo lang tot ik op het punt belandde waar ik nu ben. En ik groei nog steeds.”

Samen met Vince Gard, zijn maatje uit Ohio, besluit Brown te verhuizen naar Nashville om serieus met muziek bezig te gaan. Daar ontmoetten ze Zach Lindsey en Jordan Young en de band is een feit.

Vrede

Vervolgens komt de kerk ook weer om de hoek kijken. Want: seks, drugs en rock-‘n’-roll zijn bepaald niet drie van de tien geboden. “Er zijn een hoop mensen die mij nu niet meer recht in de ogen aankijken, daar heb ik vrede mee.”“Ik bedoel: ik leef niet eens als een of andere over-the-top-rockster. Daar ben ik te ambitieus voor. Maar natuurlijk wordt er tijdens een tour veel gedronken. En ja: er zijn nogal wat meisjes die interesse hebben in de zanger. Daar zeg je niet altijd nee tegen.”

Vergelijking

Mona wordt nogal eens vergeleken met Kings Of Leon. “Ik vind die hele vergelijking bullshit. Natuurlijk hebben we er wel iets van weg, net zoals we iets weg hebben van veel meer Amerikaanse bands. We komen nu eenmaal uit hetzelfde land. Maar degenen die ons live gezien hebben, weten dat er meer aan de hand is.”

“Het is zo vermoeiend om te luisteren naar mensen die roepen dat we nep, overdreven commercieel, et cetera zijn. Onze plaat is opgenomen in een kelder, dus schei alsjeblieft uit. Ik heb geen zin om te pretenderen dat Mona een of ander alternatief indiebandje is. We gaan voor het maximaal haalbare en dat is het.”


Mona staat zaterdag 20 augustus op Lowlands, Biddinghuizen.