AMSTERDAM – Het podium dat zaterdag instortte op het muziekfestival Indiana State Fairgrounds in Indianapolis heeft vijf levens geëist. Vier mensen stierven ter plekke aan hun verwondingen. Zondagochtend overleed een vijfde bezoeker in het ziekenhuis.

Dat schrijft de Amerikaanse krant Indianapolis Star op zijn website.

Kort voor 21.00 uur lokale tijd stortte het podium in. Dit was ongeveer een half uur nadat zangeres Sara Bareilles haar optreden had afgerond. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en wisten binnen twintig minuten alle gewonden onder het puin vandaan te halen.

In de eerste berichtgeving werden veertig gewonden gemeld. Dit is later bijgesteld naar 45. Volgens de krant Indianapolis Star hebben nog zeker een tiental personen zich zondag bij het ziekenhuis gemeld met verwondingen.

Windvlaag

Het meerdaagse countryfestival had zaterdagavond te kampen met zeer slecht weer. Zware regenval en windvlagen van zeker negentig kilometer per uur troffen het festival. Volgens de lokale autoriteiten is “een zeer hevige windvlaag” waarschijnlijk de reden dat het podium omver klapte.

Het podium stortte in kort voordat de in de VS populaire countryband Sugarland het podium zou betreden. De band laat via Twitter weten ongedeerd te zijn gebleven. Voor later deze week staan optredens gepland van onder meer Train en Janet Jackson. Of dezen doorgang vinden is op dit moment nog onduidelijk.

Ottawa

Het is de tweede keer in korte tijd dat tijdens een groot festival een podium instort vanwege slecht weer. In de Canadese stad Ottawa bezweek het podium op een rockfestival tijdens een onweersbui, toen Cheap Trick er stond op te treden. Ook daar kwam de band met de schrik vrij.

In juni werd de tweede dag van het popfestival Concert At Sea op de Brouwersdam bij Renesse afgelast wegens extreme weersverwachtingen. Ook festivals als Zwarte Cross, Dance Valley, Solar en Dutch Valley hadden deze zomer te kampen met veel regen, maar dit heeft niet tot ongevallen geleid.

Instorten podium Indianapolis