SPAARNWOUDE - De eerste editie van het muziekfestival Dutch Valley op recreatieterrein Spaarnwoude is zeer regenachtig verlopen.

Bekijk lezersfoto's van Dutch Valley op NUfoto

De buien hebben de bezoekers, van wie velen poncho's en laarzen droegen, er zaterdag echter niet van weerhouden naar hun favoriete artiesten te komen luisteren.

De organisatie is van plan volgend jaar weer een Dutch Valley te houden. Volgens een woordvoerder zijn er bijna 30.000 festivalgangers op het terrein.

''Wij vinden dat niet slecht voor een eerste keer.'' Volgens de zegsman telde Lowlands ''de eerste keer maar ongeveer 6000 man.'' De organisatie wil het maximumaantal bezoekers van 30.000 volgend jaar verdubbelen.

Kolossaal

De bezoekers roemen de grote omvang van het festival. ''Het is kolossaal groot'', vond Leonie (29) uit Berkel en Rodenrijs. ''Het is best groot, veel keus uit Nederlandse artiesten en leuke opzet. De sfeer is relaxed'', meende ook Robert (43) uit Hank. ''Alleen dat weer hè?''

Ook de Friese band De Kast refereerde eraan tijdens het optreden. ''Welkom in deze tent met dit Hollandse weer'', riep zanger Syb van der Ploeg naar het publiek. De organisatie had houtsnippers op het terrein gestrooid, maar dat kon niet voorkomen dat het op sommige plekken behoorlijk blubberig was.

Openluchtpodia

In totaal telt het festival 120 optredens van louter Nederlandse artiesten, variërend van Ilse DeLange tot De Deurzakkers. De optredens zijn verspreid over twee openluchtpodia en tien tenten.

Door de regen is het vooral binnenin de tenten druk, met name bij de zogeheten tenten GoApresSki en MegaPiratenFestijn met Nederlandse smartlappen.

Prima sfeer

''Het is veel uitgebreider dan andere festivals'', zei gitarist Spike van de band Di-rect. ''Je hoort allerlei soorten Nederlandse muziek om je heen, van Koos Alberts tot aan de skihut, dat is wel apart. Meestal heb je één genre, zoals rock.''

De politie liet weten dat er tot het begin van de avond geen arrestaties zijn verricht. ''De sfeer is prima, het is alleen erg nat.'' Ook het verkeer naar het festivalterrein verliep zonder problemen.

Muziekfestival Dutch Valley