EINDHOVEN – Met zijn rechter wijsvinger nog in het verband vanwege een hondenbeet, gaf de voormalige Smiths-zanger Morrissey vrijdagavond een uitverkocht concert in het Muziekgebouw in Eindhoven.

In Nederland hebben we maar één keer een optreden van The Smiths mogen meemaken. Op 21 maart 1984 stond de band in de Meervaart in Amsterdam. In 1987 werden de Mancunians als hoofdact gecontracteerd door Pinkpop, maar The Smiths viel uiteen voordat het ooit zover kwam. Eeuwig zonde, nog steeds, na al die jaren.

Krap twintig jaar na dato, in juni 2006, haalde Morrissey zijn optreden op Pinkpop alsnog in. Sindsdien heeft Morrissey meerdere malen Nederland aangedaan en iedere keer weer wist de vroegere frontman van The Smiths zijn cultstatus overeind te houden. Met zijn optreden in het Muziekgebouw in Eindhoven is dat niet anders.

De zanger wordt onthaald als een halfgod. Hij bezingt de saaiheid van het alledaagse leven in openingsnummer Everyday Is Like Sunday, tevens één van zijn mooiste liedjes. Meteen daarna volgt nog zo’n publieksfavoriet; There Is A Light That Never Goes Out, misschien wel het meest geliefde nummer van het 25 jaar oude album The Queen Is Dead.

Overgeslagen

Los van There Is A Light That Never Goes Out speelt Morrissey slechts enkele indieklassiekers van zijn voormalige band. Niet minder dan gebruikelijk overigens, maar typische Smiths-songs als Panic, This Charming Man en Bigmouth Strikes Again worden overgeslagen.

In plaats daarvan kiest Morrissey liever voor albumtracks. Ook de selectie uit zijn solomateriaal is niet zo zeer gefocust op zijn meest bekende werk, hoewel hij met You Have Killed Me en You’re The One For Me, Fatty haast iedereen tevreden stelt. Een jongen die op het podium springt, wordt er door de beveiliging hardhandig weer afgeduwd.

Vuurdoop

Tijdens deze tour laat Morrissey alvast enkele nieuwe nummers horen, die waarschijnlijk op zijn nieuwe album terecht gaan komen. People Are The Same Everywhere (“Misschien is het waar, misschien niet”) en Action Is My Middle Name beleefden in juni hun vuurdoop tijdens een concert in Schotland.

Een ander nieuw nummer op de setlist in Eindhoven is Scandinavia, waarvan de scherpe teksten onwillekeurig doen denken aan de moordpartij van Anders Breivik in Noorwegen. Overigens wordt de Noorse stad Trondheim genoemd in de eerste regel.

Koningshuis

Uiteraard mag een politiek statement niet ontbreken tijdens dit concert van Morrissey. “Ik hou met heel mijn hart van Engeland en ik haat het Britse koningshuis met heel mijn hart”, zegt Morrissey na afloop van Irish Blood, English Heart. “En als iemand dat niet goedkeurt; wat dan nog?”

Een nummer dat nog altijd controverse oproept, is het titelnummer van het tweede Smiths-album Meat Is Murder. De boodschap is nog immer direct en confronterend, maar uiterst beschaafd. Niet het beste nummer uit zijn repertoire, wel erg indrukwekkend in deze uitvoering. Met een ongekend harde knal als besluit.