AMSTERDAM – Dertien liedjes van de Engelse jaren tachtig-band The Smiths verschijnen dit najaar in stripvorm. Een uitgever uit de Amerikaanse staat Arizona kwam met het idee voor een reeks beeldverhalen gebaseerd op de liedjes van Morrissey en Johnny Marr.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Uitgever Shawn Demumbrum gaf tekenaars en plotschrijvers de opdracht om nieuwe verhalen te maken rondom de muziek van The Smiths, met de tekst als voornaamste uitgangspunt. De verhalen worden gebundeld in het stripboek Unite And Take Over, volledig gewijd aan de band uit Manchester.

Unite And Take Over wordt gepresenteerd op de Tucson Comi-Con, een stripboekenbeurs die wordt gehouden op 5 en 6 november in Tucson, Arizona. Voordat het stripboek echter gerealiseerd kan worden, moet de uitgeverij nog op zoek naar financiers. Via de website Kickstarter kunnen fans een bijdrage leveren.

In september worden ook alle albums van The Smiths opnieuw uitgebracht. Voormalige frontman Morrissey treedt vrijdag op in het Muziekgebouw in Eindhoven. Vorige week raakte Morrissey nog in opspraak nadat hij verklaarde dat de daden van Anders Breivik in het niets vallen in vergelijking met het slachten van dieren.