AMSTERDAM - Een groep artiesten sleept de organisatie van de Grammy Awards voor de rechter.

De latin jazzmuzikanten zijn het niet eens met het schrappen van een groot aantal categorieën voor de prestigieuze muziekprijzen.

De National Academy of Recording Arts and Sciences maakte in april bekend nog maar 78 Grammy's uit te reiken. Dit jaar werden nog 109 beeldjes uitgedeeld. Vooral etnische muziek is de dupe van het schrappen van de categorieën, maar ook zijn er minder Grammy's voor jazzmuziek.

De artiesten hopen met een gang naar de rechter het verdwijnen van de Grammy voor beste latin jazzalbum te voorkomen. "Dit hadden ze nooit mogen doen", zegt de advocaat van muzikanten als Bobby Sanabria en Mark Levine.

"Niet alleen wordt de muziek en het werk van deze mensen minder waard, ook wordt het voor de artiesten veel moeilijker om erkenning te krijgen."

Frivool

Naast Sanabria en Levine zijn nog twee jazzmuzikanten naar de rechter gestapt. De artiesten nodigen anderen uit zich bij hen aan te sluiten.

De National Academy of Recording Arts and Sciences maakt zich niet al te veel zorgen over de rechtszaak. De organisatie achter de Grammy's noemt de zaak 'frivool' en 'ongegrond'. "We verwachten te winnen."