AMSTERDAM – Voor het derde album Darker Days van metalband Stream Of Passion liet de Mexicaanse zangeres Marcela Bovio zich inspireren door het Nederlandse weer. “Dat je soms weken de zon niet ziet, heeft een grote impact”, zegt ze. “Je hebt nergens zin in.”

Stream Of Passion bestaat naast Bovio uit vijf Nederlandse mannen. De band werd in 2005 opgezet door gitarist/componist Arjen Lucassen, bekend van Ayreon. Datzelfde jaar nog verscheen debuutalbum Embrace The Storm. Begin 2007 stapte Lucassen uit de band om zich weer op Ayreon te richten.

Een jaar later maakte Stream Of Passion een doorstart met nieuwe muzikanten, resulterend in de tweede plaat The Flame Within (2009). Album nummer drie, het in juni 2011 verschenen Darker Days, is nadrukkelijk geïnspireerd door het Nederlandse weer.

Bovio, die hier al drie jaar woont, wist niet wat ze meemaakte toen ze net in Nederland was. “Ik was enorm verrast dat het zo’n grote invloed op je gemoedstoestand heeft. Je voelt je anders, misschien zelfs een beetje depressief. Dat had ik totaal niet verwacht.”

Niet alleen het weer speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van Darker Days. “Het was een combinatie”, vertelt Bovio. “Het feit dat ik mijn familie en vrienden moest missen, was ook van belang.”

Psychotherapie

“Ik schrijf altijd over de dingen die in mijn leven gebeuren, omdat ik wil dat alle teksten betekenisvol zijn. Dat kost tijd, maar ik doe het met plezier.” Deze manier van werken levert Bovio een hoop zelfkennis op. “Het is een soort psychotherapie”, zegt ze. “Ik begrijp mijn eigen gevoelens beter.”

De opgedane kennis neemt de Mexicaanse zangeres vervolgens als startpunt voor een nieuwe periode van groei. Bovio is er van overtuigd dat daar altijd ruimte voor is. “Zodra je stopt met groeien, ga je in feite achteruit. Daarom volg ik tot op de dag van vandaag zanglessen en probeer ik me op alle vlakken te verbeteren. Er valt altijd iets te leren.”