AMSTERDAM – Paul Simon trad zondagavond op in een televisiestudio in Johannesburg voor de opnames van een documentaire over zijn succesvolle album Graceland uit 1986. Veel van de oorspronkelijke sessiemuzikanten waren aanwezig.

Dat schrijft het Amerikaanse popblad Billboard. Simon droeg het concert op aan de overleden Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba, in Nederland vooral bekend van haar door Jerry Ragovoy geschreven hit Pata Pata. Het intieme optreden maakt onderdeel uit van een documentaire over het baanbrekende album Graceland.

Behalve nummers als You Can Call Me Al en The Boy In The Bubble, speelde Simon ook Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes met de zanggroep Ladysmith Black Mambazo. “Het doet mij groot plezier na zoveel jaar weer herenigd te zijn”, zei Simon over zijn medemuzikanten. “Toen ik landde in Zuid-Afrika, voelde het alsof ik thuiskwam.”

Sinds de release van Graceland, exact 25 jaar geleden deze maand, verkocht Paul Simon ruim 14 miljoen exemplaren van het album. Simon werd indertijd bekritiseerd toen hij Zuid-Afrika bezocht voor de opnames van Graceland, omdat de Verenigde Naties het land een culturele boycot hadden opgelegd vanwege diens Apartheidsregime.