AMSTERDAM – De Duitse schlagerzanger Bernd Clüver is donderdag overleden in zijn woonplaats Palma de Mallorca. Hij viel thuis van de trap en bezweek aan zijn verwondingen. Clüver brak in 1973 door met zijn hit Der Junge Mit Der Mundharmonica.

Het liedje is een vertaling van El Chico De La Armonica van de Spaanse zanger Mickey uit 1971. Clüvers versie werd ook in Nederland een succes en bereikte nummer 20 in de Top 40. Opvolger Der Kleine Prinz (Ein Engel Der Sehnsucht Heißt) piekte op nummer 19. In 1975 maakte Clüver de Nederlandstalige single Ik Schenk Je Mijn Glimlach.

Clüvers vertaling van de Rubettes-hit Under One Roof zorgde in 1976 voor een controverse in zijn thuisland. Het liedje Mike Und Sein Freund ging over homoseksualiteit en werd geboycot door diverse radio- en tv-stations. Vervolgens moest Clüver diverse malen zijn eigen seksuele geaardheid verantwoorden in interviews.

Hoewel Clüver tot tweemaal toe met een model in het huwelijksbootje stapte (waaronder Miss Germany 1986), bleef hij populair in homokringen. Dit mede vanwege twee contributies aan de Duitse voorrondes van het Eurovisie Song Festival; Mit 17 (1983, geschreven door Dieter Bohlen van Modern Talking) en Der Wind Von Palermo (1985).