AMSTERDAM – De Britse dj Paul Oakenfold bracht onlangs zijn nieuwe compilatiealbum Nevermind The Bollocks uit. Inmiddels ligt zijn focus bij zijn derde artiestenalbum Pop Killer. “Ik wil geen instrumentale nummers meer uitbrengen, maar geweldige liedjes met geweldige zangers.”

Oakenfold is één van de pioniers in het trancegenre. In de jaren tachtig begon hij als dj om vervolgens in 1994 zijn eerste dj-mix op plaat uit te brengen. In 2002 verscheen zijn eerste artiestenalbum Bunkka. Daarop zijn samenwerkingen te horen met onder andere Nelly Furtado en Ice Cube.

Dat bleek een groot succes, de dj verkocht daar ruim een miljoen exemplaren van. Op het in 2012 te verschijnen Pop Killer zijn wederom veel gastartiesten te horen. “Bekende, zoals Cee-Lo, maar ook onbekende zangers”, vertelt de 47-jarige Brit. “Ik wil graag nieuw talent etaleren door middel van mijn platen.”

Het maken van een artiestenalbum is voor de dj een slopend proces. “Met een plaat als deze wil ik mijzelf op muzikaal gebied uitdagen. Ik stel daarom hele hoge eisen aan mijzelf. De nummers moeten niet goed zijn, maar geweldig. En daarna moet ik beslissen met wie ik wil samenwerken, als iemand dat überhaupt al wil.”

“Dat geldt voor elk liedje en ik heb er inmiddels vijftig gemaakt. Dat kost veel tijd, vier jaar om precies te zijn.” Zelfs Oakenfold vindt dat aan de lange kant: “Niemand neemt zo uitgebreid de tijd daar voor, dat is gewoon dom.”

Selecteren

Uiteindelijk blijven er van die vijftig nummers iets meer dan tien over. “Zo ben ik”, benadrukt hij stellig. “Ik ben niet het type artiest dat er tien maakt en zegt: “Hier heb je mijn album”. Nee, ik maak er vijftig om vervolgens de tien beste te selecteren.”

Oakenfold hoopt dat Pop Killer aan het begin van 2012 verschijnt. “De plaat is voor 95 procent af. Ik wacht nog van drie zangers op een bevestiging. Ik ga alleen nog niet verklappen wie dat zijn”, zegt hij met een lach.