AMSTERDAM – Een week na haar dood wordt de impact van het plotselinge overlijden van Amy Winehouse zichtbaar in de officiële Britse hitlijsten. De zangeres komt met maarliefst vijf singles binnen in de Top 40 en ze houdt drie plekken bezet in de albumlijst.

In de Britse Album Top 100 komt Back To Black op nummer 1 binnen. Daarmee verstoot ze 21 van Adele van de toppositie. Haar debuutalbum Frank nestelt zich op nummer 5; de hoogste positie tot nu toe. Een box waarin beide albums gekoppeld zijn, komt voor het eerst nieuw binnen in de Album Top 100, op nummer 10.

Woensdag leek het er nog op dat Adele deze lijst zou blijven aanvoeren. Een ander opmerkelijk feit dat zich voordoet in de Britse albumlijst van deze week is dat de bovenste zeven plekken enkel bezet worden gehouden door zangeressen; tweemaal Adele en Amy Winehouse, plus Beyoncé, Caro Emerald en Lady Gaga.

Een postume nummer 1-hit in de Top 40 zit er echter niet in voor Amy Winehouse. De boyband JLS komt vanuit het niets op de eerste plek binnen met de single She Makes Me Wanna. Wel komt Winehouse nieuw binnen op nummer 8 met Back To Black, het titelnummer van haar tweede album. In 2007 kwam het niet hoger dan nummer 25.

Valerie

Het is de enige single van Winehouse die postuum de top 20 haalt. Zo blijft Tears Dry On Their Own steken op nummer 27 (in 2007 op 16), Rehab op nummer 29 (in 2006 op 7), Love Is A Losing Game op nummer 33 (in 2007 op 46) en You Know I’m No Good op nummer 37 (in 2007 op 18). Valerie staat niet eens in de lijst.

In de midweek (tussenstand van de Top 40) op woensdag, stonden er nog twee uitvoeringen van Valerie genoteerd in de lijst; haar akoestische soloversie (op nummer 35) en de hitversie met Mark Ronson (op 39). Tijdens haar leven was de samenwerking met Mark Ronson haar grootste succes. De single piekte toen op nummer 2 in de Britse Top 40.