AMSTERDAM - U2 heeft zaterdagavond afscheid genomen van de succesvolle 360º-tournee. De Ierse rockers gaven in het Canadese Moncton na ruim twee jaar toeren het laatste concert van de meest succesvolle tournee ooit.

In totaal zagen bijna 7,27 miljoen mensen U2 de laatste jaren optreden, berekende het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

"Achttien baby's, twee huwelijken onder de crewleden, acht scheidingen en meer dan zeven miljoen mensen gediend", vatte frontman Bono de afgelopen jaren samen op het podium. "We hebben het nooit beter naar ons zin gehad."

De band stond geregeld stil bij het einde van de tournee, die vorig jaar werd onderbroken omdat Bono met spoed geopereerd moest worden aan zijn rug. "110 shows, op een rare manier voelt het als thuis. Ik ben blij dat mijn vrouw er vanavond is, dit is geen avond om alleen te zijn", zong Bono tijdens het nummer Stay.

Champagne

Ook voor de andere bandleden was het concert anders dan eerdere shows. Nadat Bono het publiek had ondergespoten met champagne, vertrokken hij, gitarist The Edge en bassist Adam Clayton backstage.

Daar wachtten ze drummer Larry Mullen op. Na de laatste noten van het nummer 40 wandelde Mullen naar de microfoon en nam hij afscheid van het publiek. "We zullen jullie missen."

Record

De 360º-tournee gaat de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle toer aller tijden. In april verbrak U2 het record van The Rolling Stones, die tussen augustus 2005 en augustus 2007 ruim 558 miljoen dollar verdiende met hun A Bigger Bang-tournee. De 360º-toer bracht in totaal ruim 736 miljoen dollar in het laatje.

U2 trapte de toer op 30 juni 2009 af in Barcelona. 360º bracht de rockers naar dertig landen, waar 110 concerten werden gegeven. U2 stond twee keer in Nederland, op 20 en 21 juli 2009 gaf de band twee uitverkochte shows in de Amsterdam Arena.