AMSTERDAM – Voormalig Smiths-zanger Morrissey verontschuldigt zich niet voor zijn eerdere uitspraken die hij maakte over de daden van Anders Breivik. “Als je terecht geschokt bent door de Noorse moorden, dan is het logisch dat je geschokt bent door de moord van elk onschuldig wezen”, zegt hij.

Morrissey kreeg verleden week de volledige Britse media over zich heen, nadat hij zei dat de terreurdaden van Anders Breivik in Noorwegen in het niet vielen bij de vele dieren die dagelijks geslacht worden voor consumptie bij McDonalds en Kentucky Fried Chicken. Hij deed zijn uitspraken tijdens een concert in Warschau, voorafgaand aan het Smiths-nummer Meat Is Murder.

Middels de website True To You laat de uitgesproken veganist weten dat ook hij de gebeurtenissen in Noorwegen verschrikkelijk vindt, hoewel hij dierenleed minstens zo erg vindt. “Miljoenen wezens worden elke dag routineus vermoord zodat McDonalds en KFC winst kunnen maken”, stelt hij, waarna hij de overheid de schuld geeft dat mensen zich hier niet druk over maken.

Ook noemt Morrissey het “walgelijk” dat Breivik “exact datgene krijgt wat hij wil” doordat de media hem zoveel aandacht geven. Volgens Morrissey ontstaat daardoor een soort cultus als bij Jack The Ripper. “Hij zou naamloos moeten blijven, niet gefotografeerd moeten worden en stilletjes worden afgevoerd”, concludeert hij.

Alles over de aanslagen in Noorwegen op onze themapagina