AMSTERDAM - Bij Jaap Reesema thuis was muziekles verplicht. De opgedane kennis kwam hem goed van pas, eerst in de Hermes House Band en nu bij zijn solocarrière. “Ik ben de enige van de vijf kinderen die er nog wat mee doet”, vertelt hij tegen NU.nl.

29 mei 2010 zal in zijn geheugen gegrift staan. Op die dag won Jaap Reesema (26) talentenjacht X Factor. Vaak brengen winnaars van talentenjachten op televisie enkele maanden na de finale al hun debuutalbum uit. Reesema deed dat bewust niet, hoewel het volgens hem commercieel gezien wel de “meest handige” optie was.

Platenmaatschappij Sony was bereid hem tegemoet te komen in zijn wens om de tijd te nemen voor zijn eerste album. Zo kon het gebeuren dat Changing Man pas een klein jaar na Reesema’s winst in X Factor verscheen.

Voor de nummers werd een beroep gedaan op veel verschillende componisten en tekstschrijvers. Aan een handvol liedjes en teksten schreef Reesema zelf mee.

Soul speelt een belangrijke rol op Changing Man en heeft al van kinds af aan de belangstelling van de geboren Deventenaar. “Toen mijn vriendjes heel erg met house en gabber bezig waren, draaide ik al Motown-platen”, vertelt hij. “Dat kreeg ik van huis uit mee. Dan kwamen mijn ouders terug uit New Orleans en namen ze (een plaat van) Fats Domino mee.”

Reesema, zoon van artsen, werd thuis “verplicht” om een instrument op te pakken. “Wij zijn met vijf kinderen thuis en die hebben allemaal op muziekles gezeten. Ik ben de enige die er nog wat mee doet.” Zijn instrument was en is de saxofoon. Daarnaast speelt Reesema piano en gitaar. Op zijn volgende album zegt hij graag wat saxofoonpartijen in te willen spelen.

Zijn muzieklessen kwamen hem goed van pas toen hij een aantal jaren geleden auditie deed bij de Hermes House Band, de huisband van studentensociëteit Hermes van het Rotterdamsch Studenten Corps. Reesema, die vóór september zijn studie rechten aan de Erasmus Universiteit hoopt af te ronden, was er vier jaar lang zanger.

Ervaring

“Je speelt voornamelijk covers, maar je maakt ook eens in de zoveel tijd zelf nummertjes”, vertelt hij over die tijd. “Dat hele proces kende ik al: het schrijven, de studio, langs radio’s. Daar heb ik heel veel ervaring opgedaan. We deden zeker tachtig shows per jaar, ook in het buitenland: Curaçao, Ghana, Dubai, noem het maar op.”

Een leerzame periode voor de in Amsterdam woonachtige zanger. “Ik heb heel veel geleerd over presenteren en ‘er staan’. Als je tachtig keer per jaar een zaal moet vermaken, dan weet je op een gegeven moment wel hoe dat gaat.”

Fanbase

Nu Reesema naam maakt als soloartiest, is de dynamiek – op het podium en daarbuiten – anders. “Je bent elke vrijdag voor twee-à-tweeënhalf miljoen kijkers op tv geweest”, vertelt hij over zijn X Factor-avontuur. “Daarna ben je door het hele land aan het optreden en moet je beginnen met het opbouwen van je fanbase.”

“Dat is heel hard werken, overal zijn, je muziek laten horen. In X Factor zing je George Michael, dat kent iedereen. Nu zing je je eigen liedjes, dat is lastiger. Dit programma is nooit een garantie voor succes.”

Knokken

Reesema’s ervaringen bij de Hermes House Band en als winnaar van een populaire talentenjacht hebben hem van één ding overtuigd: “Je moet altijd blijven knokken."

"Kijk naar Glennis Grace en Alain Clark: die hebben er jarenlang voor moeten vechten. Dat is muziek; je moet bezig blijven en fans aan je proberen te binden.”

Jaap Reesema staat op 28 augustusop het hoofdpodium van de Uitmarkt in Amsterdam.