WEERT - Tussen de 400 en 500 vrienden, bekenden, fans en artiesten hebben donderdagavond in Weert afscheid genomen van Johnny Hoes. De 94-jarige liedjesschrijver, zanger en platenbaas stierf zaterdag aan de gevolgen van een hartaanval.

Hij wordt vrijdag in besloten kring gecremeerd.

In de door Johnny Hoes opgerichte platenstudio van Telstar meldden zich donderdagavond onder meer bekende artiesten als Marianne Weber, de Deurzakkers, Marianne Berger, Jacques Herb, Thomas Berger, Henk Wijngaard en Dries Roelvink om de familie van Hoes te condoleren.

De Belgische zanger Eddy Wally, geveld door een herseninfarct, werd vertegenwoordigd door zijn dochter Marina en manager Hugo Colpaert.

Chérie

Wally werd in 1966 beroemd met de door Hoes geschreven hit ''Chérie''. Sindsdien is hij een van de grote Belgische iconen. Colpaert roemde Hoes als iemand die ''dingen op papier kreeg met zo'n kleurrijke woordenschat dat Jan en Alleman in België en Nederland het begrijpt en zelfs meezingt''.

''Hij is steeds die jongen uit Katendrecht gebleven'', zei Marianne Weber. ''Hij zei wat 'ie dacht.'' En Willem en Clemens van de Deurzakkers noemden Hoes ''de laatste der Mohikanen''.

Zoon Adri-Jan Hoes noemde het afscheid donderdag ''overweldigend en hartverwarmend''. ''Pap is dankbaar voor ieder die geweest is'', zei hij.

Nederlandse lied

Hij wees er nog eens op dat vader John in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw het Nederlandse lied promootte, terwijl dit in Nederland in die tijd verguisd werd. ''Hij was een voorvechter en heeft het pad geëffend'', zei Adri-Jan.

Naast de glanzend zwarte kist, bij de entree van de Telstarstudio, stond een zwarte gitaar. Marianne Weber herinnerde zich hoe Hoes haar liedjes stuurde op cassettebandjes. ''Lieve Marianne'', zei hij daarop, ''dit liedje is echt iets voor jou''. ''Hij tokkelde het lied op zijn gitaar, zonder galm, met een microfoontje erbij.''

Afscheid Johnny Hoes