AMSTERDAM – Zowel in de VS als in Groot-Brittannië is de verkoop van vinyl toegenomen in het eerste halfjaar van 2011 ten opzichte van dezelfde periode in 2010. In de VS bedraagt de toename 41,2 procent, in Groot-Brittannië zelfs 55,4 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Nielsen SoundScan (VS) en Entertainment Retailers Association (Groot-Brittannië).

In de eerste helft van 2011 werden bijna 1,9 miljoen elpees verkocht in de VS. In Britse platenzaken waren dat er 168.296. Ruim 20.000 daarvan waren vinyluitgaves van King Of Limbs, het laatste album van Radiohead.

Entertainment Retailers Association noemt Record Store Day eveneens als een belangrijke impuls voor de stijgende verkoop van vinyl. Eerder deze week meldde de Britse krant The Guardian dat er in de eerste zes maanden van dit jaar al ruim tien miljoen downloadalbums zijn verkocht in Groot-Brittannië – een verkooprecord.

Compact  disc

De cd-verkoop in Groot-Brittannië is een kleine tien procent gezakt ten opzichte van het eerste halfjaar van 2010, hoewel de compact disc nog altijd de meest verkochte geluidsdrager is. Datzelfde geldt voor de Amerikaanse markt, al steeg de cd-verkoop daar voor het eerst sinds 1999.

Het album 21 van Adele telt in beide territoria overigens als het best verkochte album van 2011 tot nu toe, zowel qua fysieke als digitale verkoop. In Groot-Brittannië staat 21 op de derde plek van best verkochte elpees in 2011, onder Radiohead en Beady Eye.