AMSTERDAM – Alle originele albums van The Smiths uit de jaren tachtig komen dit najaar opnieuw uit in geremasterde versies. Dit onder toezicht van liedjesschrijver en gitarist Johnny Marr. Ook verschijnt er een boxset met alle albums uit de jaren tachtig.

Dat meldt het Britse popblad NME. Behalve de vier studioalbums van The Smiths (The Smiths, Meat Is Murder, The Queen Is Dead en Strangeways, Here We Come) verschijnen ook het livealbum Rank en de compilatiealbums Hatful Of Hollow, The World Won’t Listen en Louder Than Bombs opnieuw met het originele lp-artwork.

Alle acht albums worden bovendien gebundeld in een box, op zowel compact disc als vinyl, aangevuld met 25 replica-vinylsingles van The Smiths, een dvd met alle videoclips, een poster en diverse prints. Deze box is slechts verkrijgbaar in een oplage van drieduizend stuks.

The Smiths ging in 1987 uit elkaar. Zanger Morrissey heeft sindsdien een succesvolle solocarrière, terwijl Johnny Marr later deel uitmaakte van de bands Electronic, The The, Modest Mouse en The Cribs. In Nederland haalde The Smiths de Top 40 met de singles Bigmouth Strikes Again, Panic en Girlfriend In A Coma.

Ironisch

Op het laatste album van The Smiths, Strangeways, Here We Come uit 1987, liet de band zich nog kritisch uit over het heruitgeven van oud materiaal in het nummer Paint A Vulgar Picture. Ironisch genoeg verschenen er van The Smiths sinds 1992 maarliefst vijf verzamelalbums plus een singlesbox.

Ook Morrissey zelf, die de tekst van Paint A Vulgar Picture schreef, bracht meer compilatiealbums dan studioalbums uit, plus diverse heruitgaves van albums. Dit voorjaar nog verscheen Very Best Of Morrissey, met materiaal uit de periode 1988 tot en met 1995.

Op 5 augustus treedt Morrissey op in het Muziekgebouw in Eindhoven.