AMSTERDAM – De Amerikaanse band Plain White T’s zette zichzelf in 2007 op de kaart met wereldhit Hey There Delilah. “Onze grootste hits gaan over meisjes die we nooit veroverd hebben”, vertelt zanger/gitarist Tom Higgenson.

Opgericht in 1997, brak Plain White T’s pas tien jaar later door naar het grote publiek met het vierde album Every Second Counts. Met dank aan Hey There Delilah, dat in meerdere landen de nummer 1-positie behaalde. In Nederland bleef het liedje steken op 8. Hey There Delilah gaat over atlete Delilah DiCrescenzo. Higgensons liefde voor haar bleef onbeantwoord, omdat DiCrescenzo al een relatie had.

Echt rouwig lijkt hij daar achteraf niet om. In onzekerheid en afwijzing schuilt weer nieuwe inspiratie, aldus de zanger. “Het verlangen naar iemand heeft iets romantisch; daar komt de inspiratie vandaan. Als je alles krijgt wat je wilt, zou het niet half zo spannend zijn.”

Higgenson geeft aan dat verdriet voor een liedjesschrijver meer te bieden heeft dan geluk. “Als je gelukkig bent, heb je minder snel de neiging om je gitaar te pakken en er een nummer over te schrijven.” Op mindere momenten is die neiging er wel.

“Als je somber bent en er niemand is om mee te praten, lucht het op om je gitaar te pakken en je gevoelens te verwerken in een liedje.” Gitarist Tim Lopez, sinds 2001 bij de band, zegt dat sommige meisjes zo inspirerend zijn dat ze wel een liedje over haar móeten schrijven.

Poëtisch

“Dan heb je het gevoel: als ik het niet op deze manier zeg, dan wordt het nooit gezegd. Poëtisch doen met een gitaar in je hand is nu eenmaal gemakkelijker dan op iemand afstappen en zeggen: jij bent prachtig.”

Lopez ziet wel een groot nadeel aan het hebben van hits. “Hoe groter de hit, hoe langer je van huis weg bent”, zegt hij. “Dus tegen de tijd dat je al je energie op dat meisje wilt richten, ben je alweer aan de andere kant van de wereld. Het is een rare cyclus.”