AMSTERDAM - Operazanger Placido Domingo sluit zich aan bij de strijd tegen muziekpiraterij.

Dat heeft de BBC woensdag gemeld. Hij wordt voorzitter van de internationale branchevereniging van platenmaatschappijen.

De 70-jarige tenor wordt het gezicht van campagnes van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Domingo zegt dat de muziekwereld voor 'enorme veranderingen en uitdagingen' staat.

"Ik heb een hartstochtelijk geloof in het belang van respect voor talent, en in de rechten van diegenen die optreden, creëren, produceren en investeren in muziek."

Daadkrachtig pleidooi

De IFPI leidt de internationale campagne tegen alle vormen van muziekpiraterij op internet. De directeur van de branchevereniging Frances Moore vindt Domingo een artiest die 'uit zijn hart spreekt over de problemen die hem aangaan'.

"Zijn daadkrachtige pleidooi voor de intellectuele eigendomsrechten van de muziekindustrie komt op een belangrijke tijd. Overheden in veel landen overwegen nieuwe wetten aan te nemen om piraterij te beteugelen en om het legale digitale muziekbedrijf te helpen ontwikkelen", zegt Moore.