ROTTERDAM – Na drie uitverkochte shows op North Sea Jazz en twee verrassingsoptredens in de Melkweg was het gisteravond dan eindelijk zover. Het hoofdstuk Prince 2011 komt ten einde en de afsluiting vindt plaats in een goed gevulde en vooral sfeervolle Ahoy.

Prince staat altijd garant voor een goede show. Problemen met apparatuur, belichting of geluid kunnen optreden en mogelijk afbreuk doen aan de beleving. Maar de muzikaliteit is altijd van onmiskenbaar hoog niveau, terwijl het speelgenot van His Royal Badness bijna hypnotiserend is.

De enige vraag die vooraf onbeantwoord blijft is; Welke muzikale kant van Prince zal men voorgeschoteld krijgen? Het betreft hier namelijk een muzikale duizendpoot die zich thuis lijkt te voelen in bijna elk genre. Zal hij zich op deze bewuste avond gaan profileren als een aanhanger van de funk of verkiest hij één van de vele andere opties.

Iets later dan gepland betreden de bandleden het podium. Er klinkt een oorverdovend geluid vanuit het publiek wanneer Prince zijn entree maakt. De eerste klanken van de band worden hoorbaar over de geluidsinstallatie en het antwoord op de eerder gestelde vraag lijkt duidelijk; Het wordt een nostalgisch feest gevuld met hits, herinneringen en heel veel energie.

Confetti

Als de eerste combinatie van orgel- en synthesizerritmes de lucht in gaan weten de meeste bezoekers al wat er gaat komen. Gold, afkomstig van het in 1995 uitgebrachte The Gold Experience, is het eerste nummer van de avond. Zodra Prince het refrein inluidt, vliegt er een zee aan goudkleurige confetti de lucht in.

Nog voor het publiek tijd heeft gehad de feestelijke opening te verwerken, is Prince alweer door naar het volgende nummer, de inmiddels tijdloze rockballad Purple Rain. Nostalgie overspoelt de zaal en het geluid van duizenden meezingende fans volgt.

Buffet

Bij aanvang van het derde nummer wordt duidelijk dat dit een Greatest Hits-avondje gaat worden. In tegenstelling tot de shows op North Sea Jazz krijgt het publiek deze avond een buffet aan populaire en herkenbare songs geserveerd. Let’s Go Crazy doet precies wat de titel zegt; het dak gaat eraf!

Ook Prince heeft de smaak nu te pakken. Met een onweerstaanbare grijns op zijn gezicht staat hij daar als 53-jarige de heupen te schudden. Het is een genot om naar te kijken. “Let the funky out!”, verkondigd hij tegen het publiek. Van het dansen wordt feilloos overgeschakeld naar een mooie gitaarsolo.

Hitmachine

Tijdens dit soort uitbundige en luide nummers wordt helaas ook duidelijk dat het geluid veel te hard staat afgesteld. Ook het volgende nummer 1999 heeft er mee te kampen. Het zijn met name de gitaarsolo’s en de overweldigende bas die zeer scherp in het gehoor vallen. Desondanks mag het de pret niet drukken. De hitmachine blijft op volle toeren door gaan.

Zowel Little Red Corvette als Cream vallen goed in de smaak. Onverwachts gooit Prince zelfs nog Michael Jacksons Don’t Stop Till You Get Enough in de mix. Tevens is dat het punt waarop Prince achtergrondzangeres Shelby J vraagt iemand uit het publiek naar boven te halen. De eerste rij fans zal deze avond meerdere malen de kans krijgen te dansen met een ware icoon.

Pauzes

Prince sluit het officiële gedeelte van de show af met U Got The Look, waarna een minutenlang durend applaus volgt. De avond is zeker nog niet ten einde. Er volgen nog vier uiterst populaire nummers uit Prince’s oeuvre. De eerste in het rijtje is Kiss. Tussen de nummers werd steeds een korte pauze ingelast, die het opgebouwde momentum niet ten goede komt.

De opvoering van publieksfavoriet If I Was Your Girlfriend is voor velen het hoogtepunt van de avond. De charismatische Prince, bijgestaan door een formidabele band, speelt de sterren van de hemel en heeft het aanwezige publiek van een nieuwe herinnering voorzien. Een herinnering die op den duur evenveel nostalgische waarde zal krijgen als de muziek.