UTRECHT – Jonny Lang is pas dertig, maar speelde al met de groten der aarde. “Ik ben extreem dankbaar voor mijn leven tot nu toe”, zegt de zanger-gitarist tegen NU.nl, die donderdag in Paradiso, Amsterdam te zien is.

“Op dit moment werk ik aan een nieuw album, samen met Tommy Sims. Hij is een van mijn grote muzikale helden. Ik ken hem al zo’n tien jaar en we hebben veel samen geschreven, maar ik heb nooit de kans gehad een album met hem te maken. Onze schema’s kwamen nooit overeen. Hoe het nieuwe album gaat klinken, weet ik nog niet.”

“Als ik nummers schrijf, wil ik de band niet vertellen hoe ze het moeten spelen. De eerste keer dat we de studio in gaan, speel ik het voor op een akoestisch gitaar. Ik laat het hen zelf interpreteren. Op die manier klinkt het uiteindelijk altijd anders dan hoe ik het in mijn hoofd had. Meestal zelfs veel beter. Het geheim is: te gekke muzikanten.”

“Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat ik een leven zou leiden zoals ik dat nu doe. Mijn dromen zijn uitgekomen en het houdt maar niet op. Het meest bijzondere dat ik tot nu toe heb gedaan, is spelen met B.B. King. Hij is een van mijn grootste invloeden. En hij was zó aardig. Ik was nog maar een kind, maar hij behandelde me alsof ik een van de mannen was.”

God

Toch zag het er voor Lang niet altijd even rooskleurig uit. “Ongeveer tien jaar geleden was ik veel aan het feesten. Ik gebruikte regelmatig drugs en ik dronk. Iedere dag. De hele dag. Ik had absoluut geen plannen om daarmee op te houden. Hoe het gebeurde, is een lang verhaal, maar God kwam in mijn leven.”

“Ik ben gestopt met drank en drugs en ben er nooit meer mee begonnen.” Lang vervolgt: “God heeft mijn muziek veranderd. Ik ben anders naar mezelf en de wereld gaan kijken. Voor die tijd was mijn muziek alleen voor mij. Iets dat ik graag deed. Nu gaat het meer over andere mensen.”

Helpen

“Ik zie nu hoe je iemands leven kunt veranderen en hoe je mensen kunt helpen met muziek. Als ik al een doel heb, is dat het”, aldus Lang. “Luisteren naar muziek zorgt ervoor dat je opener bent. Het breekt de muur om je heen af.”

“Als die verdedigingsmechanismen er niet meer zijn, kan de boodschap echt binnenkomen. Als die boodschap positief is en als het gaat over iets waarmee iemand zich kan identificeren, kan het hoop geven. Dat probeer ik te doen.”

Platenzaak

“Mijn muziek is moeilijk in een hokje te stoppen. Als je naar een platenzaak gaat, voor zover die er tegenwoordig nog zijn, worden mijn albums waarschijnlijk onder rock of soul gecategoriseerd. Ik word voornamelijk geïnspireerd door bluesgitaristen, maar ik hou van veel verschillende soorten muziek.”

“Die hebben allemaal invloed op wat ik maak. Of het nou Stevie Wonder, Donny Hathaway of James Taylor is.” Toch beseft Lang dat hij ook wel wordt gezien als een relirocker. “Sommige mensen noemen mijn muziek gospel of religieus.”

Strot

“De manier waarop ik dat woord interpreteer, zou alleen kloppen als ik mijn boodschap zou willen opdringen, om ervoor te zorgen dat mensen de wereld zien zoals ik ‘m zie. Religie is mij door de strot geduwd toen ik jong was. Dat zou ik zelf nooit willen doen.”

“Als ik over God of Jezus zing, gaat dat alleen over mijn ervaringen. Ik zou niet willen dat iemand ernaar luistert en zich onder druk gezet voelt. Mijn laatste studioalbum, Turn Around, werd genomineerd voor een Grammy Award in de categorie gospel. Ik was geschokt!”

Boodschap

“De inhoud van die plaat was anders, omdat mijn leven ook veranderd was, maar het was nooit mijn bedoeling om een gospelplaat te maken. Ik was wel heel trots toen ik ‘m uiteindelijk won.” Zijn boodschap is niet De Boodschap. “Hoewel mijn nummers allemaal een duidelijke boodschap hebben, is het niet één boodschap die ik zou willen meegeven.”

“Als iemand naar mijn platen luistert en er is een nummer dat ze diep raakt, omdat het gaat over iets waar diegene op dat moment doorheen gaat, dan hoop ik dat ze daar steun aan hebben. Dat ze er hoop uit putten, omdat dat is wat je op zo’n moment nodig hebt.”


Jonny Lang speelt op donderdag 28 juli in Paradiso, Amsterdam.