AMSTERDAM – Bazzookas, de samenwerking tussen VanKatoen-voorman Bas Barnasconi en skaband The Palookas, bracht in april debuutalbum Kaboem! uit. Deze zomer toert de band door het hele land. “Sommige dingen klikken en lopen vanzelf”, aldus Barnasconi tegen NU.nl.

Op Kaboem! staan naast nieuwe liedjes ook enkele VanKatoen-nummers in een skajasje. Dat idee had ‘Bazz’ Barnasconi zich ooit eens laten ontvallen. “Iemand zei toen: ik ken een leuke skaband, daar moet je een keer iets mee doen”, vertelt hij. “Dan lopen dingen zoals ze lopen en ik denk niet dat dat niet voor niks is.”

“Nadat ik The Palookas was tegengekomen ben ik meteen in de Bazzookas gedoken.” Charles Dons is verantwoordelijk voor de muziek van The Palookas. Ook in de samenwerking met Bazz nam hij het heft in handen. Op Kaboem! staan bijvoorbeeld enkele VanKatoen-nummers waarvan volgens de zanger “alleen de teksten overeind gebleven zijn”.

De muziek kreeg een speciale skabehandeling van Dons. “Hij heeft de tekst niet eens als uitgangspunt genomen”, zegt Bazz. “We hebben de teksten in zijn liedjes ingepast.” Barnasconi’s liefde voor ska is niet nieuw. Ska stond zelfs aan de basis van zijn muzikale carrière. “Ik ben eigenlijk begonnen met muziek maken vanwege Doe Maar en Madness.”

“Mijn broers en mijn vrienden vonden Doe Maar heel erg stom, maar ikzelf vond het heel leuk.” Die liefde is volgens Bazz “blijven hangen” en vindt nu dus zijn weg naar de Bazzookas. Kaboem! biedt niet alleen muziek: de cd ging vergezeld van een stripboek van de hand van cartoonist Nozzman, die voor zijn tekeningen de band als uitgangspunt nam.

Tekeningen

“Grappig is dat hij die tekeningen niet in één keer maakte”, zegt Bazz. “Elke keer kwam er weer een Nozzman van de dag binnen. Het is echt geweldig om te zien hoe iemand anders tegen de band aankijkt.”

Op 25 september aanstaande staat de Bazzookas en Nozzman samen in Paradiso. Barnasconi kijkt al maanden uit naar die dag. “In het album zit een kaartje voor het optreden”, vertelt hij. “Nozzman zit boven op het balkon te tekenen. Dat wordt integraal geprojecteerd op het grote scherm.”