AMSTERDAM – Het dj- en producerstrio Kraak & Smaak uit Leiden boekte de afgelopen jaren veel succes met risicovol ondernemen. Vooral in het buitenland. “Je moet erop vertrouwen dat het zich later uitbetaalt”, aldus Mark Kneppers.

In het voorjaar van 2011 verscheen het derde album van Kraak & Smaak, Electric Hustle. In de zes jaar sinds debuutalbum Boogie Angst uit 2006 is er veel veranderd.

Het drietal, eens begonnen in “een simpel, klein studiootje”, werkte in de begindagen vooral met samples en snippers muziek van andere artiesten. “Het is heel spannend om met beperkte middelen een heel album te maken”, blikt Wim Plug terug.

“Ik denk dat we daar wel het meeste uit hebben gehaald wat je eruit kunt halen. Op een gegeven moment wil je verder, wil je meer zelf doen.” Anno 2011 is Kraak & Smaak een geoliede machine met de beschikking over veel meer apparatuur, vaardigheden en mogelijkheden dan zes jaar geleden.

Plug: “We werken nog steeds met samples, maar het is breder geworden. We werken met vocalisten, schrijven songs en spelen veel meer zelf in.” Naast muzikanten profileren de drie zich nadrukkelijk als ondernemers. “Je moet soms de keuze maken,” zegt Kneppens.

“Ga je in België of Nederland optreden, of in Amerika waar je geld verliest maar wel kunt dj’en op een feestje van Perez Hilton (Amerikaanse blogger en tv-persoonlijkheid, red.)? Dat is ondernemen: risico’s nemen.”

Volgens De Jong is twijfel de grootste vijand van een band. Artiesten moeten niet bang zijn om de sprong te wagen, vindt hij. “Je kunt als band denken: het kost te veel geld, dat doen we volgend jaar wel. Maar nee, je moet het op dat moment toch gewoon doen. En dan hopen dat je het geld op een bepaalde manier terugverdient.”


Kraak & Smaak is live te zien op 30 juli op Rockit Open Air, Maarssen, 11 augustus op Woerdense Vakantieweek, Woerden (dj-set), 20 augustus op Supernatural Festival, Utrecht (dj-set) en 10 september op Uitmarkt, Nijmegen.