AMSTERDAM - Zanger, tekstschrijver en producent Johnny Hoes is zaterdagavond op 94-jarige leeftijd overleden. 

Hoes lag in een ziekenhuis in Weert, waar hij in kritieke toestand was opgenomen na een hartinfarct.

Hij overleed in het bijzijn van familie. Dat liet manager Jan Verweij van platenmaatschappij Telstar weten.

De in Rotterdam geboren Hoes stond bekend als de koning van de smartlap. Hij schreef en produceerde vele carnavalskrakers en levensliederen. Zijn grootste succes behaalde hij met Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, met 450.000 exemplaren de beste verkochte Nederlandstalige single ooit.

Clublied

Hoes bewerkte ook het bekende Hand In Hand, Kameraden samen met tekstschrijver Jaap Valkhof tot het clublied van zijn favoriete club: Feyenoord. In 1963 richtte Hoes met zijn zoon en dochter z'n eigen platenmaatschappij op: Telstar.

Wanneer de uitvaart is van Hoes, is nog niet bekend.

Dankbaar

Radiomaker Frits Spits is Johnny Hoes dankbaar dat hij onder andere Doe Maar de kans heeft gegeven om groot te worden, via zijn platenmaatschappij Telstar. Hij is, samen met zijn dochter, van grote betekenis geweest voor de Nederlandstalige popmuziek, aldus Spits.

Gerard Ardesch, directeur van TV Oranje: "Johnny Hoes heeft heel veel betekend voor het Nederlandstalige lied. Hij zal gemist worden. In zijn hoogtijdagen werd hij alom bemind. Iedereen kende hem. Vooral in de arbeiderskringen. Zijn platenmaatschappij Telstar was breed georiënteerd met niet alleen smartlappen en levensliederen, maar ook met Doe Maar. Ben benieuwd of Hilversum evenveel aandacht aan hem geeft als aan Johnny Kraaijkamp."

Limburg

Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, vindt dat Johnny Hoes een niet te onderschatten stempel heeft gedrukt op de zogeheten Hollandse populaire muziek.

''Hij heeft daar veel voor gedaan, altijd voor gevochten. Hij was de eerste onafhankelijke producer, een Rotterdammer die naar Limburg ging. Hoes was producer bij Philips, maar omdat hij geen erkenning kreeg is hij voor zichzelf begonnen. Zijn liedjes werden in 1961, 1962 al door Radio Luxemburg gedraaid. Och was ik maar ... was oorspronkelijk een Duits lied, een übersetzte Schlager."