RIJSWIJK - 27 is een gevaarlijke leeftijd voor popartiesten. De Britse zangeres Amy Winehouse werd zaterdag dood gevonden in haar Londense woning. 

Ze werd niet ouder dan 27 en kan daarmee worden bijgeschreven als lid van de Forever 27 club. De leden van deze club hebben gemeen dat ze allen beroemd popartiest waren die niet ouder werden dan 27 lentes.

De lijst begint officieel met Brian Jones. De gitarist was een van de oprichters van The Rolling Stones. Hij verdronk op 3 juli 1969 in een zwembad op 27-jarige leeftijd.

Een andere te vroeg overleden grootheid is Jimi Hendrix, de gitarist die van grote invloed was op alle rockgitaristen na hem. Op 18 september 1970 werd de Amerikaan dood aangetroffen in een hotelbed in Londen. Hij was gestikt in zijn eigen braaksel. Ook Hendrix werd slechts 27.

Een maand later in datzelfde jaar verrruilde de 27-jarige Amerikaanse zangeres Janis Joplin het tijdelijke met het eeuwige na vermoedelijk een overdosis heroïne. Ze overleed op 4 okober.

Op 3 juli 1971 kwam in Parijs een einde aan het leven van Jim Morrison, de zanger van The Doors. Hartfalen zou de oorzaak zijn geweest van het overlijden van de 27-jarige Morrison, die ligt begraven op de Parijse begraafplaats Pére Lachaise.

Van recentere datum, maar ook al weer 17 jaar geleden, is de zelfgekozen dood van Kurt Cobain. De zanger en gitarist van grungeband Nirvana ging heen toen hij 27 was.

Op de Wikipediapagina over de club van 27 staan nog meer namen van musici die op hun 27e stierven. Onder hen bluesman Robert Johnson, leadzanger van de reggaeband Inner Circle Jacob Miller, Richey James Edwards, gitarist van Manic Street Preachers en Pete de Freitas, de drummer van Echo and the Bunnymen.

Niet iedere popartiest overlijdt jong. Johnny Ramone van The Ramones was al in de vijftig, Herman Brood was 54, Johnny Cash werd 71, George Harrison haalde de 58 en Michael Jackson was 50 toen hij overleed.

Volg de Twitterberichten over de dood van Amy Winehouse via NUlive