AMSTERDAM – Nadat Take That in 1996 uit elkaar was gegaan, twijfelde de Engelse popgroep aan zijn bestaansrecht. “Het onderliggende gevoel was toen: de afgelopen vijf, zes jaar hebben niets betekend”, vertelt Mark Owen aan NU.nl.

In de eerste helft van de jaren negentig domineerde Take That de hitlijsten, vooral in het Verenigd Koninkrijk. De jongensgroep die in 1989 bij elkaar gezocht was door bandmanager Nigel Martin-Smith, scoorde vanaf 1993 de ene nummer 1-hit na de andere, waaronder Back For Good en How Deep Is Your Love.

Leadzanger en belangrijkste songwriter Gary Barlow (40) vindt het moeilijk om uit die periode slechts één hoogtepunt te kiezen.

“Vijf jongens uit kleine steden die erop uit trekken om te zingen en dansen, interviews te geven en mensen aan het lachen te maken”, vat hij samen. “Dat waren alleen maar hoogtepunten.”

In 1995 kwam er een kink in de kabel toen Robbie Williams de groep verliet na een ruzie over diens druggebruik en opstandige houding. Take That voltooide de Nobody Else Tour zonder Williams, maar besloot een jaar later toch uit elkaar te gaan.

De bandleden bleven gedesillusioneerd achter, vertelt Mark Owen (39). “De breuk heeft een hoop verdriet opgeleverd. Het was alsof de jaren daarvoor ineens niets meer betekenden, alsof het allemaal onzin was. Pas later besef je dat het wel degelijk iets betekende.”

In 2005 kondigde Take That een nieuwe wereldtour aan, zonder Robbie Williams. Na de tour tekende de groep een platendeal bij Polydor, die in november 2006 resulteerde in het uiterst succesvolle comebackalbum Beautiful World.

Gebeurtenissen

Vorig jaar kwam het nieuws naar buiten dat Williams zich met zijn voormalige Take That-collega’s verzoend had en dat de groep als vijftal verder zou gaan. “Pas toen ik weer tijd met die gasten had doorgebracht,” zegt Owen, “snapte ik dat alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren nodig zijn geweest om ons weer bij elkaar te brengen.”

Barlow: “Toen we voor het eerst weer met z’n allen in één ruimte waren, keek ik de kamer rond en dacht: wow, dit is geweldig. Wij vijven, in dezelfde ruimte, klaar om aan het werk te gaan. Er was nog niks op papier gezet, er was nog geen noot gespeeld. We hadden geen idee wat ons te wachten stond.”

Maandagavond staat Take That met Pet Shop Boys in de Amsterdam Arena.