AMSTERDAM - U2 heeft altijd netjes belasting betaald. Zowel de band als de bandleden zijn absoluut geen belastingontduikers.

Dat schrijft gitarist The Edge in een open brief aan de Amerikaanse krant The Baltimore Sun. De Ierse band reageerde daarmee voor het eerst op alle ophef rondom de 'belastingverhuizing' naar Nederland.

"Voor de goede orde, U2 en de individuele bandleden hebben altijd hun belasting betaald. We zijn nooit betrokken geweest bij belastingontduiking en zullen dat ook nooit doen", zegt The Edge. "Ook niet door onze verhuizing naar Nederland."

Belastingklimaat

De rockers brachten in 2006 een deel van hun zaken onder in Amsterdam vanwege het gunstige Nederlandse belastingklimaat. Dat leverden hen echter een storm van kritiek op.

Zo werd recent nog op het Britse festival Glastonbury geprotesteerd tegen de vermeende belastingontduiking van U2. De actievoerders noemden frontman Bono hypocriet, omdat hij zich al jaren inzet tegen armoede.

Vermogen

Volgens The Edge zijn Bono en co echter al een compleet vermogen kwijt aan belasting. "In de afgelopen jaren hebben wij vele, vele miljoenen dollars uitgegeven aan belasting", verzekert hij in The Baltimore Sun.

U2 is de succesvolste band van Ierland, de vier rockers behoren tot de rijkste Ieren. Forbes magazine schatte de inkomsten van de band vorig jaar op 195 miljoen dollar.

De band was niet de eerste grote internationale band die naar Nederland verhuisde vanwege het gunstige belastingklimaat. De Rolling Stones gingen de Ieren in 1971 voor.