AMSTERDAM – De Ierse zanger en componist Gavin Friday bracht voor het eerst in bijna tien jaar tijd weer een album uit, Catholic. Zijn vertrouwen in de muziekindustrie is onherstelbaar beschadigd. “De muziek van nu is te gekunsteld”, zegt hij tegen NU.nl.

Friday – geboren in 1959 als Fionán Martin Hanvey – werd in de jaren tachtig populair als zanger van postpunkband The Virgin Prunes. Hij is een jeugdvriend van U2’s Bono. Drie jaar nadat The Virgin Prunes uit elkaar waren gegaan, verscheen in 1989 het eerste soloalbum van Friday, Each Man Kills The Thing He Loves.

In de jaren negentig verschenen er nog twee soloalbums, waarna Friday’s platenlabel Island hem in 1998 liet vallen. Die gebeurtenis haalt Friday aan als hij het heeft over de staat van de muziekindustrie. Die stemt hem al jaren droevig. “Ik had er al langer een ongemakkelijk gevoel bij”, vertelt hij.

“Alsof alles steeds simplistischer werd. In de week dat Island mij liet vallen, lieten ze ook Marianne Faithful, Tom Waits en Tricky gaan en tekenden de Sugababes een contract. Het ging naar mijn idee steeds meer om de industrie ging en steeds minder om de muziek.”

Er is sindsdien weinig veranderd, volgens Friday. “Veel muziek van nu wordt op een bijna mechanische manier gemaakt.” Op zijn laatste album Catholic zoekt Friday het dicht bij zichzelf. Hij ontdekte dat veel van zijn nummers hem aan het geloof deden denken, maar zonder daadwerkelijk religieus van aard te zijn.

“Toen ik over titels begon na te denken, kwam het woord ‘catholic’ in me op”, vertelt hij. “Ik zocht het woord op en het bleek niet te betekenen wat iedereen denkt. ‘Catholic’ met een kleine c betekent universeel, voor iedereen. Ik dacht: paus Benedictus zou eens moeten weten. Ik wilde dat woord terugpakken en claimen.”

Bankroet

Niet alleen de albumtitel, ook de hoes is een ferm statement. Friday staat afgebeeld als de Ierse leider Michael Collins op zijn sterfbed. Het is Friday’s commentaar op de politieke chaos die nog altijd in Ierland heerst en “het spirituele, financiële en morele bankroet” van het land.

“Het is er zo’n zooitje dat ik niet denk dat iemand zich zorgen maakt over Gavin Friday. We zullen zien. Beledig ik republikeinen? Beledig ik protestanten? Beledig ik de Kerk? Zo ja, jammer dan.”