AMSTERDAM - De Amerikaanse metalband Slayer kreeg de afgelopen jaren te maken met veel fysieke tegenslagen. “Door mijn operatie kijk ik nu heel positief tegen de band aan”, zegt zanger/bassist Tom Araya tegen NU.nl.

Slayer werd dertig jaar geleden opgericht in Huntington Park, Californië. De band debuteerde in 1983 met het album Show No Mercy. In de volgende drie decennia verschenen tien studioplaten, waarvan World Painted Blood uit 2009 de laatste is. Dat de jaren beginnen te tellen bij de bandleden blijkt uit hun recente medische geschiedenis.

Araya, inmiddels 50, werd in 2006 geopereerd aan zijn galblaas en in 2010 aan zijn rug, die hem door zijn agressieve headbangstijl veel pijn opleverde. Een paar maanden later onderging Araya een nieuwe operatie, ditmaal aan zijn nek. Ook hier was het headbangen de boosdoener.

“Na die operatie had ik vocaal wat problemen”, zegt Araya, “maar ik denk dat dat tussen mijn oren zat. Ze hadden voor de operatie namelijk mijn hele nek opengelegd.” Araya moest noodgedwongen met headbangen stoppen. Een lastige klus voor de muzikant die bekend staat om zijn energie op het podium.“De muziek zet me aan tot headbangen”, zucht Araya. “Dat kan nu dus niet meer.” Araya is na de operatie kritischer naar zichzelf gaan kijken. “Ik moest mijzelf herontdekken en me heel erg daarop focussen. Daardoor kijk ik nu heel positief tegen de band aan.”

Wat Araya betreft draait Slayer nog steeds maar om één ding: de muziek. “Ik heb altijd in een band willen zitten, daar is al die jaren niets aan veranderd. Het is voor mij nooit gegaan om het verkopen van albums of om het verdienen van miljoenen.”

Spinnenbeet

Niet alleen Araya kampte de afgelopen tijd met gezondheidsproblemen. Ook gitarist Jeff Hanneman (47) belandde in de lappenmand. Begin 2011 werd hij geveld door een bacteriële infectie, volgens de dokters naar aanleiding van een spinnenbeet.

Hij is nog altijd niet fit genoeg om Slayer op tour te vergezellen. Gary Holt van de band Exodus vervangt hem. “Ik hoop dat Jeff door deze ervaring anders tegen het leven gaat aankijken, net zoals ik dat gedaan heb”, aldus Araya.

Slayer staat op 12 juli in de Effenaar in Eindhoven.