ROTTERDAM – De laatste dag van het North Sea Jazz festival is een feit. De tijd lijkt voorbij te vliegen. In slechts twee dagen tijd zijn ruim honderd acts de revue gepasseerd. En ook dag drie van North Sea Jazz heeft haar bezoekers het nodige te bieden.

Voordat het festival de poorten sluit en de organisatoren hun blikken werpen op de programmering voor 2012 is het eerst de beurt aan een klein groepje oudgedienden en nieuwkomers. Hun missie: de bezoekers van North Sea Jazz voorzien van de perfecte finale. Een memorabele afsluiting die de bezoeker bij thuiskomt meteen doet verlangen naar de volgende editie.

Het zondagsprogramma is, zoals men van North Sea Jazz kan verwachten, uitgerust met de nodige hoogtepunten en variatie. Voor de jazzpuristen is er natuurlijk nog de Tribute To Miles-show met grootheden Wayne Shorter, Herbie Hancock en Marcus Miller. Op soul gebied staan Raphael Saadiq en Sabrina Starke in de startblokken.

Ook de elektronische jazz is goed vertegenwoordigd dit jaar. Hidden Orchestra, James Blake en Flying Lotus zijn allen ingedeeld op hetzelfde podium en kunnen rekenen op een jong, doch kritisch publiek. Naast de waslijst van oudgedienden (Bootsy Collins, Tom Jones) staat ook Amerikaanse rapper Snoop Dogg op het programma. Een controversiële keus.

Raphael Saadiq

Soulbrother Raphael Saadiq is de laatste jaren in retro stemming. Het recentelijk uitgebracht Stone Rollin’ telt een groot aantal swingende soulnummers. Allen vervaardigd naar authentiek jaren vijftig-recept. De beslissing om de show met uptempo nummers te beginnen is discutabel. De songs mankeren niets.

Het probleem dat zich voordoet bij shows die hoog inzetten en kort daarna van versnelling veranderen is dat het publiek niet graag omschakelt. Na het swingende eerste kwartiertje is waar te nemen hoe de setting van blockparty-toestand naar slaapkamermuziek gaat. Binnen enkele nummers gaat het tempo weer omhoog naar een acceptabel en vooral dansbaar niveau.

James Blake

Het optreden van minimal-dubkoning James Blake vind plaats in een universum bestaande uit spookachtige pianoklanken en overweldigende bas. De daadwerkelijk gebruikte zaal blijkt veel te klein voor de grote hoeveelheid elektronische muziekliefhebbers die het festival telt. Na het vullen van de zitplaatsen is ook de opvulling van elk beschikbaar stukje grond een realiteit.

De experimentele stijl van James Blake is pakkend en sfeervol. Het nodigt de luisteraar uit om de ogen te sluiten en weg te dromen. En op sommige momenten lijkt dat ook echt te gebeuren. Ware het niet dat de tonische vibratie van de bas je meteen terug transporteert naar de werkelijkheid.

Snoop Dogg

In commerciële zin waarschijnlijk de grootste naam op het affiche van North Sea Jazz, als we Prince even buiten beschouwing laten natuurlijk. De aankondigingen en geruchten doen vermoeden dat Snoop Dogg, met behulp van een voltallige liveband, het gehele eerste album Doggystyle ten gehore gaat brengen. Niets is minder waar.

Wat de bezoekers voorgeschoteld krijgen is een show met weinig fantasie, veel gezwets en drie halfnaakte paaldansers. Vooral de liefhebbers van echte hiphop zullen de pijn hebben gevoeld deze avond. Hiphop is al jarenlang een muziekstroming waar neergekeken op wordt. Dan zijn dit soort momenten cruciaal in het opbouwen van de broodnodige geloofwaardigheid.

En dan waren er natuurlijk nog de filmpjes tussen de nummers door, die het opbouwen van momentum onmogelijk maken. Net als je het ritmegevoel een beetje te pakken hebt, dan stopt de beat en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Flying Lotus

Het hoogtepunt van de dag kwam uit een onverwachte hoek. Steven Ellison, beter bekend als Flying Lotus, is momenteel één van de meest innovatieve producers op deze aardbol. Hij laat zich niet beperken in zijn creatieve vrijheid door te denken in genres of muziekstromingen. En dat heeft de meest gelaagde composities als gevolg.

Praktisch meteen na aanvang van de set staat een festivalbezoeker op uit zijn stoel en begint te dansen. Dit wordt door Flying Lotus gebruikt om ook de rest van het publiek uit te dagen hetzelfde te doen. De beats worden heftiger en de drang om in beweging te komen wordt onhoudbaar.

Als eenmaal het nummer Yonkers van Tyler The Creator door de speakers heen blaast, is het feestje officieel geopend. Onbedoeld heeft Flying Lotus de afterparty van North Sea Jazz in gang gezet. De zaal loopt vol en de voetjes gaan van de vloer.

North Sea Jazz, dag 3