ROTTERDAM - Gelukkigen met kaarten voor Prince hebben nog een nachtconcert voor de boeg, maar daarna is North Sea Jazz 2011 weer achter de rug en kan het programmeren voor de 37e editie, volgend jaar, weer beginnen. 

Festivaldirecteur Jan Willem Luyken blikt zondag - na drie lange, lange dagen - tevreden terug. ''Het was weer waanzinnig en Prince speelde echt fenomenaal.''

Tegen de 70.000 bezoekers trok NSJ 2011, exclusief de kaarten voor Prince. Het weer werkte weer mee, vooral zaterdag en zondag.

Op het gevarieerde programma ouwe cracks (denk aan Tom Jones, Al Jarreau, Paul Simon, Chaka Khan, Marcus Miller, Ahmad Jamal, BB King en John Scofield) maar ook relatieve nieuwkomers als Kris Berry, Selah Sue, Ntjam Rosie, Kyteman, Waylon, Ben l'Oncle Soul en James Blake.

Snoop Dogg

Tel daarbij op Snoop Dogg, het Metropole Orkest, Toots Thielemans, de Noor Terje Isungset met zijn instrumenten van ijs, en de officieel oudste jazzband ter wereld, de Peace Hotel Old Jazz Band, die al sinds de jaren '20 elke avond optreedt in het gelijknamige hotel in Shanghai.

En dan was er natuurlijk Prince. Zijn drie concerten - waarvoor aparte tickets golden - waren al snel uitverkocht. Volgens Luyken meldde Prince zich in de loop van dit jaar zelf bij de festivalorganisatie met het voorstel om drie nachtconcerten te geven.

Elke ochtend stonden al vroeg mensen voor Ahoy om voor het optreden van Prince ver na middernacht een goeie plek te scoren.

Geruchten

Het zoemde drie dagen van de geruchten: bij wie kruipt hij op het podium, wie haalt hij er zelf bij, waar slaapt ie? Al snel belandden veel videobeelden van het optreden op YouTube, maar even zo snel bleken er velen weer afgehaald, wegens inbreuk op copyright, zo stond op de videosite vermeld.

Bekijk foto's van North Sea Jazz op NUfoto

North Sea Jazz, dag 3