GUATEMALA-STAD - De in Latijns-Amerika geliefde Argentijnse zanger Facundo Cabral is zaterdag door onbekenden doodgeschoten in Guatemala-Stad toen hij op weg was naar het vliegveld.

De 74-jarige zanger liep volgens de autoriteiten kennelijk in een hinderlaag. De politie onderzoekt of er sprake is van een roofoverval of een gerichte moordaanslag.

Cabral werd in mei 1937 in La Plata geboren. Zijn vader verliet zijn moeder, die zeven kinderen baarde, van wie er vier snel overleden. Als autistisch kind sprak hij naar eigen zeggen niet tot zijn zesde levensjaar toen hij de naam van zijn moeder Sara uitsprak.

Toen hij negen was sprak hij tegen een toevallig passerende Eva Perón, de roemruchte vrouw van de president van het land die zijn moeder werk bezorgde.

Na een verhuizing kwam Cabral in contact met kleine criminaliteit, volksmuziek en christelijk geloof dat hij later ook in zijn muziek uitdroeg.

Beroemd

Hij begon gitaar te spelen en te zingen in de badplaats Mar del Plata. In 1970 werd hij beroemd met zijn No soy de aquí, ni soy de allá (Ik ben van hier van noch daar).

Behalve veel religieus geïnspireerde liederen maakte en zong hij protestsongs wat hem na de militaire staatsgreep in 1976 dwong te vluchten. Hij week uit naar Mexico.

Vliegtuigongeluk

Op 40-jarige leeftijd huwde Cabral, maar zijn jonge vrouw en hun baby kwamen in 1978 om bij een vliegtuigongeluk. Cabral keerde in 1984 naar Argentinië terug.

De organisatie Unesco eerde hem met de titel Wereldboodschapper van Vrede en hij werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2008.

De Guatemalteekse Nobelprijswinnares (Vrede 1992) Rigoberta Menchú is zaterdag naar de plaats van het misdrijf gegaan en barstte er in tranen uit. Een medewerker van Cabral zei geen flauw idee te hebben waarom iemand de zanger dood zou wensen.

Afschuw

In heel Latijns-Amerika hebben artiesten en vooraanstaande politici hun afschuw over de moord uitgesproken, inclusief de Argentijnse president Cristina Fernández en haar Guatemalteekse ambtgenoot Alvaro Colom.

Op lijsten van moorden per 100.000 inwoners neemt Guatemala al jaren topposities in. Opgelost worden de misdaden er zelden.