ROTTERDAM – De 36ste editie van het North Sea Jazz Festival is vrijdagmiddag van start gegaan. De terreinen rond de Ahoy lopen binnen een mum van tijd vol met muziekliefhebbers van alle leeftijden. NU.nl is erbij en doet verslag van het festival en de optredens.

Bekijk lezerfotos's van het North Sea Jazz festival op NUfoto

Het North Sea Jazz Festival gaat niet om jazz alleen. Gedurende de laatste tien jaar hebben we kunnen constateren dat de organisatie van het festival met een ruimere blik is gaan kijken naar haar programmering. Net als voorgaande jaren is ook dit jaar de muzikale diversiteit ruimschoots vertegenwoordigd.

Alle aandacht gaat deze editie uit naar de aanwezigheid van Prince. De excentrieke zanger verzorgt ieder avond het afsluitingsconcert op North Sea Jazz. Sinds zijn aankomst in Nederland doen er verschillende geruchten de ronde op Twitter. Zo zou de gitaarheld op een nog onbekende locatie een gratis optreden weggeven? Tot nu toe is daar niets van waar gebleken.

De eerste dag van North Sea Jazz heeft vooral bewezen dat de vrouwelijke artiesten dit jaar hun stempel gaan drukken op het festival. Contrabas spelende jazzmuzikante Esperanza Spalding, muzikaal fenomeen Janelle Monáe en Britse soulsensatie Andreya Triana weten alle drie op geheel eigen wijze te imponeren.

Esperanza Spalding

De officiële aftrap van North Sea Jazz wordt gedaan door Ahmad Jamal. Maar voor vele bezoekers zal Esperanze Spalding het eerste optreden zijn. Haar stijl is te omschrijven als een flexibele variant op moderne akoestische jazz.

Haar presentatie van moderne kamermuziek bestaande uit jazz met lichte Latijns-Amerikaanse invloeden is intiem en indrukwekkend. Haar opvoering ging met name om de klanken en in minder mate om de tekst.

Paul Simon

Paul Simon is een levende legende, daarover bestaat geen discussie. Maar zijn liveperformances hebben lang niet meer dezelfde charme of impact als vroeger. De hele set voelt ongeïnspireerd aan en ook zijn stemgeluid laat vaak te wensen over.

Het laatste onderdeel van zijn set is vooral nostalgisch van aard. Het Graceland-kwartiertje deed veel goed maken, maar het gebrek aan contact met het publiek blijft ook hier overduidelijk aanwezig.

Janelle Monáe

Mensen die vorig jaar aanwezig waren bij het allereerste Nederlandse optreden van Janelle in de kleine zaal van de Paradiso wisten precies wat ze te wachten stond: een visueel spektakel met een ijzersterke muzikale bodem. De ambitie van Janelle Monáe is werkelijk ongelimiteerd. Haar debuut The ArchAndroïd resulteerde in een knappe fusie van verschillende stijlen.

En haar shows doen datzelfde voorbeeld volgen. Het energieniveau begint hoog en schiet daarna door het dak. Naast de uitvoering van haar eigen materiaal wordt het publiek ook nog eens getrakteerd op oude klassiekers als My Cherie Amour van Stevie Wonder en I Want You Back van The Jackson 5. Miss Monáe sluit de set af met een sitdown, gevolgd door een knap staaltje crowdsurfen.

Andreya Triana

Andreya Triana is een singer/songwriter met een dijk van een stem. North Sea Jazz is de laatste stop in haar Europese tour. De wetenschap dat haar debuut pas in 2010 is uitgebracht doet vermoeden dat Andreya net nieuw is in de muziekindustrie. Niets is minder waar. Populaire elektronische producers kloppen al jarenlang bij haar aan de deur om nummers in te zingen.

Triana en haar drietallige band geven een soulvolle performance op het buitenterrein van de Ahoy. Het is met name Andreya’s stem die het publiek deed inpakken. Zacht, vol passie en onweerstandbaar mooi.

North Sea Jazz festival