Devin Townsend werd ziek van drama

AMSTERDAM – Dit jaar voltooide de Canadese muzikant en producer Devin Townsend een ambitieus vierluik. Dat ging niet zonder slag of stoot. “Het ging met zoveel drama gepaard dat ik er ziek van werd”, zegt Townsend tegen NU.nl.

Townsend (37) is de oprichter en ex-frontman van Strapping Young Lad, een extreme metalband die in 2007 uit elkaar ging. De manisch-depressieve Townsend kondigde daarna aan een tijdje van het toneel te verdwijnen. Hij scheerde zijn hoofd kaal en zweerde de drank en drugs af.

Na een periode van improductiviteit schreef Townsend in twee jaar tijd zestig nieuwe nummers. In 2009 verschenen de eerste twee delen van het vierluik dat hij uit dat materiaal samenstelde: Ki en Addicted. Deel drie en vier, Deconstruction en Ghost, zijn eind juni uitgebracht.

“Alle nummers samen geven goed weer hoe de periode waarin ik ze schreef eruitzag”, vertelt Townsend. “Het is voor mij van belang dat al die verschillende gemoedstoestanden nu vastgelegd zijn.”

De Canadees heeft in eerdere interviews aangegeven dat het schrijftraject voor hem aanvoelde als een proces van zelfontdekking. Waar hij geen rekening mee had gehouden was dat het opnemen van de muziek nieuwe problemen opleverde.

“Ieder album bracht zijn eigen emotionele uitdaging met zich mee”, legt hij uit. “Ik moest mezelf eerst leren begrijpen voor ik weer een plaat kon voltooien.” Een wijze les die Townsend aan het project overhield is om persoonlijke problemen niet langer te omzeilen. Dat deed hij de laatste jaren wel.

Vooruitschuiven

Werken werd een verslaving, een manier om moeilijke onderwerpen uit de weg te gaan. “Ik hou van muziek maken,” aldus Townsend, “maar het is op dit moment belangrijk om een stap terug te doen en om te leren gaan met de dingen die ik steeds voor me uit heb geschoven.”

Gevraagd naar die ‘dingen’ is Townsend heel concreet. “Ouder wordende ouders, geld- en gezondheidsproblemen, de staat van de wereld – dat soort dingen. Het is gemakkelijk om in je ivoren toren te blijven, maar op dit moment is het van belang om mezelf af te vragen: welk gevoel heb je daar nou bij?”

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie