AMSTERDAM - D66 wil dat staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) eventuele misstanden bij Buma/Stemra gaat onderzoeken na nieuwe klachten over de auteursrechtenorganisatie.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, heeft Kamervragen gesteld omdat hij wil weten wat de staatssecretaris doet om te zorgen dat artiesten en componisten het geld krijgen waar ze recht op hebben.

Monopolie

Buma/Stemra heeft een monopoliepositie in Nederland. Muzikanten die geld willen innen voor het gebruik van hun muziek hebben geen keuze dan gebruik te maken van de organisatie. Er komen de laatste tijd klachten binnen over het gebrek aan transparantie bij grote geldstromen.

Bovendien zouden uitgevers te veel macht naar zich toe hebben getrokken. Verhoeven wil dat Teeven de auteursrechtenorganisatie door gaat lichten en zo nodig onder curatele stelt.

Curatele

“Steeds weer blijkt dat de wijze waarop Buma/Stemra wordt bestuurd tot problemen en ontevredenheid leidt. Daarom heb ik Teeven gevraagd of hij bereid is de leiding door te lichten en indien nodig onder curatele te stellen.”

Verhoeven hoopt dat eventuele misstanden worden opgehelderd. “Als verscherpt toezicht het juiste middel is, dan moet dit. Het gaat hier om miljoenen euro’s van artiesten en componisten die hier hard voor hebben gewerkt. Dit moeten ze dan ook terugzien. Bovendien is het geen zaak van vandaag, maar speelt dit al langer. Het is de verantwoordelijkheid van Teeven om de problemen op te lossen.”

Reactie Buma/Stemra

Buma/Stemra laat aan NU.nl weten dat de afstand tussen het beeld dat uit de Kamervragen naar voren komt en de realiteit 'een oceaan groot' is. "Alle krantenartikelen die als bron voor de vragen zijn gebruikt, zijn van de hand van dezelfde volkskrant journalist. Verhoeven is natuurlijk net als alle Tweede Kamerleden altijd van harte welkom voor een gesprek."