Stefan Schill wilde geen covers opnemen

EINDHOVEN – Muzikant Stefan Schill staat dit weekend op Bospop, vooral vanwege zijn connectie met bluesmuziek. Toch wil de zanger/gitarist graag van dat predicaat af. "Mijn tweede album wordt meer akoestische pop, zodat ik daarna alle kanten op kan", zegt hij tegen NU.nl.

Met zijn debuutalbum Don’t Say A Word werd de jonge Stefan Schill duidelijk in een bepaald hokje gedrukt. Blues was het uithangbord waarmee hij werd gepromoot. Toch staat zijn plaat strikt genomen niet vol met bluesnummers. "Enerzijds wel, anderzijds niet", vindt Schill zelf.

"Toen ik begon straalde het er heel erg vanaf. Je hebt dan een bepaalde visie op muziek, zoals elke stroming heeft. Maar gevoelsmatig is mijn smaak veel breder. Tegen de tijd dat ik mijn eerste album ging schrijven, waren alle nummers bewust bluesgeoriënteerd."

"Maar met je eerste album ga je meteen een algemene indruk achterlaten, dus ik wilde niet dat mensen dachten dat het strikt blues is wat ik maak. In twee maanden tijd heb ik toen nieuw materiaal geschreven, met de muzikale interesse die ik toen had."

Covers

Gezien de korte tijd die hij had, had Schill ook nummers van anderen op kunnen nemen, maar dat weigerde hij. "Ik wilde geen covers. Heel veel bands doen dat aan het begin van hun loopbaan, maar daar bestempel je jezelf direct mee. Mensen vinden dat minder knap wanneer je een cover speelt dan wanneer je eigen nummers speelt."

"Ik vind van niet. Iets goed coveren is veel moeilijker dan een eigen nummer maken. Maar ik wilde toch zelf liedjes schrijven. Een cd maken kost veel geld en dan wil ik ook dat het van mij is. Dat als ik het doosje in mijn handen heb, ik er nummers op zie staan die ik heb geschreven."

Bewust

Toch zijn er diverse invloeden waarneembaar op zijn album. Zo doen sommige nummers een beetje denken aan Steely Dan. "Dat luister ik nooit", lacht Schill. "Maar het was wel een bewuste keus om te laten horen dat ik een andere kant opga."

Schill zegt dat hij ernaar streeft begin 2012 zijn tweede album uit te brengen. "Het wordt iets anders. Minder Steely Dan, haha! Het wordt minder blues, maar meer funk geënt. Ik ben nu volwassener en ik wil mijn sound meer uitdiepen."


Stefan Schill is live te zien op 10 juli op Bospop, Weert, op 27 augustus op Ell Niño, Ell, op 23 september in Bosuil, Weert en op 24 september op Cult en Tumult, Veldhoven.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie