'Songfestival wordt puinhoop'

AMSTERDAM - De nieuwe opzet van het Nationaal Songfestival zorgt voor een hoop gemor. Veel artiesten en producers reageren negatief op de open inschrijvingen.

Zij vrezen dat de TROS niets met hun inzending doet of bepaalde artiesten worden voorgetrokken.

"Echte professionals als Borsato-componist John Ewbank en ik zullen niet aan deze zoektocht meedoen", reageert Eric van Tijn donderdag in het AD. "Wij zullen nooit onze beste liedjes in die TROS-koffer dumpen. Er is geen enkele garantie dat er iets met een inzending wordt gedaan. Zo werkt het in onze business niet."

Songfestivalkenner Cornald Maas vreest dat gerenommeerde artiesten uitblijven. "Iemand als Waylon en Sharon den Adel van Within Temptation, die eerder aangaven wel open te staan voor het Songfestival, gaan toch niet in deze fase van hun carrière zo'n competitie aan?", vraagt hij zich af.

Toezeggen

Maas denkt bovendien dat de TROS bepaalde artiesten vooraf al een finaleplek zal toezeggen. Daar is ook Gerard Joling bang voor. "Ongetwijfeld zal de omroep nu al onuitgesproken voorkeuren hebben. Het lijkt me sterk dat dit systeem honderd procent waterdicht is."

Ook Jaap Buijs, manager van de Volendamse sterren, haalt uit naar de nieuwe opzet. Hij vindt het veel te ingewikkeld. "De TROS krijgt een onoverzichtelijke brij inzendingen voor de kiezen. Daaruit kiezen wordt ongetwijfeld een puinhoop."

Bekende en onbekende talenten kunnen zich tot 30 september inschrijven voor het Nationaal Songfestival. Begin oktober maakt een jury zes of zeven kandidaten bekend.

Kleine kans

Waylon hintte donderdag via Twitter op een mogelijke deelname aan het Songfestival. De kans dat hij ook daadwerkelijk deel gaat nemen is echter klein. Volgens zijn manager moet het bericht met een korreltjke zout worden genomen.

"Veel gedoe rondom het songfestival... Zal het ze 'makkelijk' maken... Heren TROS, u mag bellen!", liet Waylon weten. Zijn manager benadrukt dat ze ook echt moeten bellen, willen ze de zanger op het liedjesfestijn hebben. "Dan willen we er wel over praten, maar we gaan ons sowieso niet inschrijven."

The Voices

De mannengroep van Gordon, Los Angeles, The Voices, doet in ieder geval wel mee. De woordvoerder van de groep laat weten dat de heren al een 'geweldig' nummer op de planken hebben liggen.

"Ze kunnen niet wachten om het aan publiek en jury te laten horen", meldt de zegsman. Volgens hem past een deelname perfect in hun toerschema en is er extra tijd nu Gordon geen andere verplichtingen meer heeft met De Toppers.

Goed stuk

Gerard Joling heeft ook wel oren naar een tripje naar Azerbeidzjan. "Als ik een goed stuk heb, dat staat als een huis, dan zou ik er wel gewoon gaan staan", vertelt hij donderdagochtend op Radio 538. "Het maakt mij totaal niet uit als ik de wedstrijd aan moet gaan met collega-artiesten."

Sinds het nieuws over de audities bekend werd gemaakt, wemelt het van de geruchten over wie er wel en niet mee willen doen. Dries Roelvink liet meteen al weten dat hij er bij zit. Thomas Berge denkt er nog over na, terwijl Wolter Kroes er niet over peinst om zijn naam in de TROS-koffer te dumpen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie