Zanger The Killers vermijdt spontaniteit

TILBURG – Na enkele succesvolle tours met zijn band The Killers is zanger Brandon Flowers momenteel op soloavontuur. Dat dit spannend is, spreekt voor zich, hoewel de Amerikaan zich er goed doorheen slaat in de Tilburgse 013. Al zijn er nog enkele hindernissen.

De uit Las Vegas afkomstige rockband The Killers breekt eind 2004 door met het album Hot Fuss. Daarna volgen nog Sam’s Town (2006) en het zeer succesvolle Day & Age (2008).

In amper vijf jaar tijd groeit de band uit tot een stadionact met vele radiohits. In 2010 brengt frontman Brandon Flowers zijn solodebuut Flamingo uit, wanneer The Killers tijdelijk stil ligt.

Het optreden van Flowers in Tilburg wordt voorafgegaan door een akoestische set van Travis-zanger Fran Healy. Er lijken weinig fans van de Schot aanwezig in 013, want een groot deel van het publiek kan zich niet stilhouden tijdens nummers als Writing To Reach You, Sing en Why Does It Always Rain On Me.

Het gros van de toeschouwers heeft weinig op met Travis, zoveel is duidelijk. Maar het draait vanavond dan ook om Brandon Flowers. Of stiekem toch nog meer om The Killers, waarvan de talrijke fans in de zaal hopen dat Flowers er enkele nummers van zal spelen.

Afsluiten

Hit Crossfire wordt al als tweede nummer van de set gespeeld, na opener On The Floor. Dan weet je als liefhebber al genoeg; Flowers gaat afsluiten met een hit van zijn band. Maar zover is het nog niet. Eerst brengt Flowers nummers ten gehore van zijn eigen album.

Veel van zijn eigen liedjes zijn live interessanter dan in de gladgestreken versies op Flamingo. Zonder de strakke productie van Stuart Price, Brendan O’Brien en Daniel Lanois heeft Flowers de gelegenheid meer emotie in zijn teksten te leggen en krijgt de band eveneens meer de ruimte. Spontaniteit wordt verder volledig gemeden.

Inleving

Bovendien wijken de versies nauwelijks echt af van de originele opnames. Flowers en band doen hun best deze zo nauwkeurig mogelijk te benaderen. Met succes, dat wel, maar het vergt zo weinig inleving. Het eigen repertoire van Flowers wordt afgewisseld met een paar nummers van The Killers (waaronder Read My Mind).

De matige cover van de jaren tachtig-hit Betty Davis Eyes van Kim Carnes had achterwege mogen blijven. Als toegift zingt Brandon Flowers het Killers-nummer Mr Brightside in de Jacques Lu Cont Remix, de klapper van de avond. Met krap zestig minuten is het concert aan de korte kant. Flowers had nog zeker een paar Killers-hits kunnen spelen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie