Geldgebrek beproeving voor Jonathan Jeremiah

AMSTERDAM – Het is de Engelse singer-songwriter Jonathan Jeremiah niet komen aanwaaien, maar vrijdag 8 juli staat hij toch echt met het Metropole Orkest op North Sea Jazz in Rotterdam. “Tijdens het opnemen van mijn debuutalbum moest ik drie maanden sparen voor één opnamedag.”

In april van dit jaar verscheen Jeremiahs debuutalbum A Solitary Man. De zanger uit Londen deed alles zelf. “Ik had een visie, ik wist hoe ik het album wilde laten klinken”, vertelt hij. “Ik had verstand van productie, omdat ik vaak vrienden bezocht in de studio en op het internet naging hoe bijvoorbeeld de Beach Boys en George Martin (producer van The Beatles, red.) opnamen.”

Niet alleen op technisch vlak is Jeremiah een autodidact, ook leerde hij wat er geestelijk voor nodig is om een succesvolle opname te maken. “Ik wist dat ik het kon, maar ook dat ik uren moest maken. Dus ja, het heeft een tijdje geduurd.” Wat heet: A Solitary Man is acht jaar in de maak geweest.

Geldgebrek is daar de voornaamste oorzaak van. “Ik heb zo’n beetje alles in m’n eentje gedaan, omdat ik geen cent te besteden had. Ik kon me geen studioassistent veroorloven. Ik had niet de beschikking over een extra paar handen. Daarom heb ik alles zelf gedaan.”

Het geldgebrek dwong de Engelsman ertoe zijn opnamedagen zo nuttig mogelijk te besteden. “Ik had niet de luxe om iedereen om de drie weken bij elkaar te roepen”, vertelt hij. “Vaak moest ik drie maanden sparen voor één opnamedag. Daarom heb ik niet zoveel kunnen prutsen als ik wilde en heb ik weinig takes opnieuw op kunnen nemen.”

Inmiddels is het tij gekeerd voor Jeremiah. Ondertussen wordt er, zo zegt hij, ook alweer voorzichtig gedacht aan een opvolger voor A Solitary Man. “Dat is altijd in mijn gedachten,” lacht hij, “altijd de volgende stap.”


Jonathan Jeremiah staat op 7 juli in Openluchttheater Rivierenhof, Antwerpen (B) en op 8 juli op North Sea Jazz in Ahoy, Rotterdam.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie