Simple Plan kreeg zelfmoordbrieven

LANDGRAAF – “Kon ik hier maar drie dagen blijven”, verzucht gitarist Sébastien Lefebvre tegen NU.nl, terwijl hij naar de affiche van het driedaagse festival Pinkpop staart. “We zijn veel te veel op pad de laatste tijd. Ik houd ervan om andere bands live te zien spelen.”

“Helemaal nu we een nieuwe plaat uit gaan brengen, maar er eerst nog festivals op het programma staan. Die bezoekers willen geen nieuw werk horen, maar gewoon oude hits. Dat kan best frustrerend zijn.” Duizenden meisjes schreeuwden op Pinkpop slotnummer Perfect van Simple Plan mee.

Een lied over het nooit kunnen voldoen aan torenhoge verwachtingen, waar de gemiddelde puber zich natuurlijk prima in kan vinden. De band zelf wordt ook steeds jonger lijkt wel. “We willen gewoon feesten.”

Get Your Heart On!
heet de vierde plaat van de poppunkers en de titel is dan ook vrij opzichtig dubbelzinnig. Een erectie krijgen, dat vinden de heren nog altijd erg grappig, zo blijkt.

Lijst

Op het nieuwe album van Simple Plan, dat drie jaar na zijn voorganger Simple Pan uitkomt, staan op zijn zachtst gezegd een paar opmerkelijke samenwerkingen. Zo doet Natasha Bedingfield mee op het aanstekelijke Jet Lag. “We zochten nadrukkelijk naar een popzangeres en Natasha stond bovenaan de lijst.”

“Ik heb geen zin om mij aan allerlei regeltjes te houden. Ons nieuwe album is een feestje en juist door de verscheidenheid komt er een hoop energie vrij, denk ik”, aldus zanger Pierre Bouvier.

Makkelijk

Qua diversiteit zit de band inderdaad wel goed. Naast Bedingfield doen ook Rivers Cuomo (Weezer), Alex Gaskarth (All Time Low) en K’naan op het album mee. Bouvier zong eerder al op K’naans hit Waving Flag en dus deed de rapper graag iets voor hem terug. Bouvier: “Opvallend genoeg ging het heel erg makkelijk.”

“Op eerdere platen hebben we het nooit aangedurfd om iets extreems, of althans voor de punkscene, op te pakken. Nu dachten we gewoon: waarom niet? Summer Paradise, het nummer waarop hij rapt, past alsnog prima in ons repertoire.”

Experiment

Simple Plan trekt met iedere plaat dan ook steeds meer richting popmuziek, met nummers als Your Love Is a Lie en When I’m Gone als beste voorbeeld, tot voor kort. Simple Plan voelde dan ook aan als een van de moeilijkste albums van de band. “Ons vorige album was een groot experiment, denk ik soms”, vertelt de zanger.

“Het werd tijd om weer eens echt ongecompliceerd te werk te gaan. Tenminste, tot op een zekere hoogte natuurlijk. We zijn altijd een band geweest met ook een serieuze kant, dat is nu niet anders.”

Zelfmoord

Hij doelt daarmee vooral op het laatste nummer van het nieuwe album: This Song Saved My Life, waarvan een deel van de tekst bestaat uit brieven die fans naar de band stuurden. Heftige brieven. Zo schrijven mensen dat ze zonder Simple Plan wellicht een einde aan hun leven hadden gemaakt.

“Iedereen heeft wel een paar nummers die je hele leven op zijn kop gezet hebben, denk ik. We krijgen elke dag post van mensen die dat met een van onze liedjes hebben. Uiteindelijk doe je het daar toch voor als muzikant. Je wilt iets betekenen voor de luisteraar.”

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie