AMSTERDAM – Het bescheiden hitje Pumped Up Kicks zorgde voor internationale naamsbekendheid van indieband Foster The People. Zanger Mark Foster vertelt over het debuutalbum Torches tegen NU.nl. “Ik legde eigenlijk altijd al de lat erg hoog voor mijzelf.”

Het komt niet vaak voor dat een EP zulke voor hoge verwachtingen zorgt als bij Foster The People. Slechts drie nummers waren nodig om het plotselinge succes van deze Amerikanen te verwezenlijken. Foster: “Het was prettig om een goede basis te hebben met de single, maar de uitdaging om een goed album te maken werd des te groter.”

De EP wordt gekenmerkt door luchtige en aanstekelijke popmelodieën. Het album zal de fans verrassen. “De meeste nummers zijn in mijn ogen heel anders dan de EP. We hebben een veel breder geluid dan de mensen nu misschien denken.”

Foster The People lijkt een nieuw bandje, maar schijn bedriegt. “We zijn al negen jaar bezig met muziek maken en nu begint het eindelijk ergens op te lijken. Het is moeilijk om buiten de grenzen te treden als Amerikaanse band.”

Begrijpen

Foster lijkt blij om even in Europa te zijn. “Onze liedjes hebben altijd een soort Europees geluid gehad. Het was niet bestemd voor Amerika, we dachten altijd dat zij onze muziek niet zouden begrijpen. Gelukkig is ook ons thuisland nu over de streep.”

De band voelt zich bovendien helemaal thuis in Amsterdam. “De stad is geweldig. Het voelt vertrouwd en ook slaat onze muziek hier erg goed aan. Ik zit veel meer op één lijn met de mensen hier, denk ik.”

Talent

De oprichting van Foster The People is volledig te danken aan de vader van Foster. “Ik was zeventien en wist niet wat ik moest met mijn leven. School was niets voor mij en behalve muziek maken had ik niet echt een hobby of talent om mee verder te gaan.”

Op advies van zijn vader vertrok Foster naar Los Angeles. “Hij moedigde mij aan om een band te starten in Los Angeles. Ik wist niet eens dat het mogelijk zou zijn om daar van te leven. Toch heb ik het vaderlijk advies opgevolgd.”

Energie

Eenmaal in Los Angeles is het balletje gaan rollen, en goed ook. “We spelen tot en met augustus bijna iedere dag shows. Het is erg vermoeiend, ik merk nu dat het eigenlijk enorm veel energie kost!”

Maar de band mag niet klagen. Zo speelden ze al voor duizenden mensen op het Coachella Festival. “Het was geweldig om alleen al op dat affiche te staan, tussen alle grote jongens. Daar spelen was een unieke ervaring.”

Schrijven

En hoewel de agenda tot het najaar al volstaat, weerhoudt het Foster er niet van al door te gaan met de opvolger. “Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk beginnen met het schrijven van nieuw materiaal.”

Aan ambitie en wilskracht dus geen gebrek. “Ik denk vooral dat doorzettingsvermogen ons zo ver heeft gekregen. Het liefst gooide ik jaren geleden al de handdoek in de ring. Gelukkig heb ik dat niet heb gedaan; ik had dit niet willen missen.”